Alertă! Prin Europa circulă o maladie mortală

20 februarie 2014 12:43   Național
Ultima actualizare:

O boală teribilă s-a extins prin Europa, iar autorităţile sunt în alertă şi avertizează populaţia că este mortală. Pentru moment, maladia este la 1.000 km distanţă, în Polonia. Veterinarii spun că este o ameninţare şi pentru ţara noastră.

Boala se numeşte pestă (ciuma) porcină africană şi a fost depistată la porcii mistrţi din state UE, precum Lituania şi, recent, Polonia.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) avertizează pe români că această maladie poate fi o ameninţare şi pentru ţara noastră, întrucât mistreţii se deplasează liberi în spaţiul UE, după mâncare, şi răspândeasc boala.

De asemenea au fost informaţi fermierii, operatorii economici, asociaţiile de crescători de animale şi administratorii fondurilor de vânătoare, cărora li s-au distribuit materiale informative despre pesta porcină africană.

În România, sunt 5,4 milioane de porci în ferme şi gospodării.

Pesta (ciuma) porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici. Boala nu se transmite de la animale la om, nu afectează omul.

În teritoriile unde a evoluat până acum, distrugerea focarelor de boală a durat lungi perioade de timp.

Până în prezent, boala nu a fost niciodată confirmată în România.

Animalul moare la puţin timp de la îmbolnăvire, iar rata de mortalitate este de 100%.

Temperatura animalului este foarte ridicată (40,5 – 42 ◦C) şi stare febrilă;

Animalul este apatic, nu mănâncă şi merge împleticit, cu 24 -48 ore înainte de a muri. Apar roşeaţă sau învineţire  a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului.

Hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută.

Căpuşe care au parazitat anterior porcii bolnavi.

Vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala.

Sânge, ţesuturi, secreţii şi excreţii de la animalele bolnave sau moarte;

Animale care au trecut prin boală şi rămân purtătoare de virus.

Pentru această boală nu există tratament şi nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise şi distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

Administratorii fondurilor de vânătoare şi vânătorii trebuie să anunţe direcţiilor   sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene găsirea de porci mistreţi bolnavi sau morţi pe raza fondurilor de vânătoare.

Cetăţenii trebuie să aibă în vedere că este mai bine să raporteze orice suspiciune de boală, chiar dacă ea se va infirma ulterior, decât să nu raporteze deloc. În acest caz, contribuţia cetăţenilor este esenţială pentru menţinerea indemnităţii ţării la acestă boală.

Mai multe