6 sfaturi ca să înlături umezeala din bucătărie

21 februarie 2014 14:53   Național
Ultima actualizare:

Din cauza căldurii excesive şi a aburilor acumulaţi când găteşti, bucătăria este una dintre cele mai umede încăperi din locuinţa ta. Iată ce trebuie să faci pentru a înlătura umezeala şi pentru a evita apariţia mucegaiului şi a igrasiei.

1. Izolează bine ferestreleAmenajează bucătăria cu materiale şi produse cât mai rezistente la umezeală. Dacă ferestrele sunt vechi, acestea pot avea numeroase fisuri şi defecte care nu mai permit o izolare adecvată. Fă-le o recondiţionare sau, cel mai bine, schimbă-le. De exemplu, poţi alege ferestre de tip termopan. Caută modele rabatabile. Astfel, poţi avea aerisire chiar şi când plouă sau este foarte frig afară.

2. Pune în funcţiune hota de la aragazUn aparat foarte util împotriva umezelii este hota pentru aragaz. De fiecare dată când găteşti, pune în funcţiune hota pentru absorbirea aburilor, a fumului şi mirosurilor.

3. Repară ţevile şi robineţii Fă o verificare atentă a ţevilor, robineţilor şi a măştii care acoperă şevile. Repară robineţii care picură sau ţevile care au scurgeri de apă. Astfel, vei mai elimina din sursele de umezeală din bucătărie. De asemenea, şterge apa rămasă în stativul pentru farfurii, după ce speli vasele.

4. Cumpără vopsea pentru suprafeţe umede  Pereţii interiori şi plafonul pot deveni în timp umede riscând să prindă mucegai sau chiar grasie. Curăţă bine locurile afectate iar apoi foloseşte o vopsea specială pentru suprafeţe umede.

5. Foloseşte un dezumidificator de aer Pe piaţă, există aparate cu rol de absorbire a umezelii. Dezumidificatorul funcţionează pe baza unor tablete care reduc excesul de umezeală. Poţi folosi o astfel de tabletă în jur de două luni, iar după aceea trebuie s-o înlocuieşti.

6. Aeriseşte bucătăria des Când găteşti este bine să ţii geamul deschis sau întredeschis pentru a evacua aburii formaţi. Aeriseşte bucătăria în timp ce prepari mâncarea dar şi după ce ai terminat de gătit.

Mai multe