Va curge lapte şi miere! Iar ne spuneţi minciunele?
Mai mulţi bani la salariu, alimente mai ieftine, un nou sistem de pensie, case ieftine pentru tineri, facilităţi pentru angajatori. Sunt promisiunile Guvernului Ponta III, pentru următorii ani. Să-i mai credem?
Guvernul pregăteşte schimbări majore în privinţa pensiilor şi salariilor. Potrivit noului program de guvernare trimis ieri la Parlament, până în anul 2016 salariul minim va creşte până la 1.100 de lei, vor apărea conturi individuale de economisire pentru pensionari, se va introduce un nou sistem de pensii, iar casele pentru tineri vor fi mai ieftine. De asemenea, guvernanţii vor să scadă contribuţiile sociale, dar şi să lărgească baza de impozitare, să reducă la 9% TVA la alimentele de bază. Să le luăm pe rând.
Guvernul Ponta III se angajează să crească pensiile anual, prin indexarea cu rata inflaţiei. Anul acesta, majorarea este de 3,76%, iar punctul de pensie a crescut deja cu 28,69 lei, la 790,70 lei.
… dacă nu, îi va creşte nas de Pinocchio
Creşterea salariului minim pe economie la 1.100 lei, până la sfârşitul anului 2016. De la 1 ianuarie 2014, salariul minim a crescut de la 800, la 850 lei, iar o nouă majorare era deja anunţată pentru 1 iulie 2014, la 900 lei brut. Asta ar însemna că, în fiecare an, salariul minim brut ar putea creşte cu 100 de lei. Programul vechi de guvernare prevedea atingerea unui salariu minim de 1.200 de lei în 2016.
Reducerea TVA de la 24%, la 19%, cum era până în iunie 2010 şi extinderea TVA de 9% şi la alte categorii de produse alimentare. TVA 9% la alimente este o promisiune mai veche a guvernului, încă din noiembrie 2012, dar doar la pâine s-a realizat această scădere la 1 septembrie 2013. Din păcate reducerea TVA nu s-a regăsit în preţul pâinii decât în mică măsură (6%, conform statisticilor), comercianţii păstrând preţurile iniţiale. Alimentele de bază la care ar putea scădea preţul sunt lapte, zahăr, mălai, carne, ulei şi făină.
Reducerea CAS cu 5% la angajator rămâne pe agenda Guvernului, deşi era unul din obiectivele PNL, a precizat Ponta, dar se va realiza în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite. De un an guvernanţii promit reducerea contribuţiilor, dar s-au scuzat mereu că Fondul Monetar Internaţional nu îi lasă.
Păstrarea plafonul de impozitare unică de 16% şi introducerea în următorii ani a impozitului diferenţiat: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
Dezvoltarea unui sistem de pensii nou, bazat pe conturi individuale de economisire. Cu alte cuvinte, fiecare angajat ar urma să aibă un cont de economisire, iar după vârsta de pensionare va primi cât a economisit. Va fi introdus un sistem facultativ de pensii ocupaţionale, bazat pe contribuţia asiguratului şi a angajatorului, în funcţie de specificul profesiei sau domeniului de activitate. Se va crea un sistem de pensii pentru cei care lucrează sezonier sau ocazional, cum ar fi agricultorii.
Facilităţi firmelor care angajează tineri cu vârsta sub 25 de ani sau persoane cu vârsta peste 45 de ani. Statul va suporta timp de un an contribuţiile sociale aferente datorate de firme care angajează pentru minimum 2 ani aceste categorii de persoane.
Adrian Tudor, 32 ani: „Nu mă interesează ce spun politicienii. Nu îi cred şi nici nu vreau să îi ascult, ca să nu mă enervez. Prefer să îmi consum energia cu altceva. Sunt tânăr şi am timp să prind şi vremuri mai bune."
Octavian Zisu, 59 ani: „Nu am încredere în clasa politică. Nu au credibilitate. Nivelul meu de trai nu a crescut deloc, ba a scăzut. Cu promisiunile lor pot să facă ce vor, nu îi cred."
Alexandra Stoica, 22 ani: „Să fim serioşi! Avem casa plină de promisiuni. Nu cred că se va întâmpla ceva din ce spun. E nevoie de locuri de muncă, de altă mentalitate. Va mai trece multă vreme până atunci."