Cele mai populare rețete de 1 Decembrie. De ce fasolea cu cârnați este mâncarea tradițională de Ziua Națională a României

30 noiembrie 2021 9:48   Național
Ultima actualizare:

Printre cele mai populare rețete de 1 Decembrie se numără un preparat simplu, dar foarte gustos: fasolea cu cârnați. Însă nu mulți știu de ce acest fel este mâncarea tradițională de Ziua Națională a României. Motivul este însă unul complet surprinzător.

Fasolea, fie care e simplă sau cu carne, e nelipsită din meniul obișnuit al românilor, iar rețetele cu fasole sunt printre cele mai populare de 1 Decembrie. Fasolea cu cârnați este prezentă și ea pe mesele românilor, printre mici sau preparate cu varză. 

Cele mai populare rețete de 1 Decembrie. De ce fasolea cu cârnați este mâncarea tradițională de Ziua Națională a României

Fasolea este considerată de mulți „mâncarea săracului”, pentru că este ieftină și ușor de preparat. În plus, este o sursă excelentă de proteine și fier, așa că a fost des folosită în meniurile soldaților. Însă ea nu se regăsea alături de cârnți sau ciolan, care erau probabil prea costisitoare, și nici sub formă de iahnie.  De altfel, iahnia de fasole a intrat în uzul general de la turci. Nici ciolanul nu e ”tipic” românesc: el a fost împrumutat de la nemții (care îl mănâncă cu varză sau cartofi) și de la unguri (care îl preferă rotisat). 

Adevăratul motiv pentru care  fasolea cu cârnați este mâncarea tradițională de Ziua Națională a României a venit de la Pro TV.  Cu 21 de ani în urmă, postul de televiziune își serba cinci ani de existență pe 1 Decembrie și au decis să marcheze dublul eveniment într-un mod inedit: au lansat„Marea Ciolaniadă!”.

Pe 1 Decembrie 2000, locuitorii Capitalei au fost așteptați la sediul din Pache Protopopescu pentru o porție de fasole cu ciolan, iar cei mai pricepuți bucătari au fost invitați să-și etaleze talentele culinare cu „cea mai gustoasă şi arătoasă fasole cu ciolan la purtător”. Succesul avut de Pro TV  a fost unul atât de mare, încât nu doar că evenimentul a fost reluat, dar el a fost chiar preluat de primarii Capitalei și mai apoi de autoritățile de țară. Astfel , fasolea cu cârnați a ajuns printre cele mai populare rețete de 1 Decembrie. 

Citește și

Parada de 1 Decembrie, reguli și restricții anti Covid. Ce trebuie să știi

Cum va fi vremea de 1 Decembrie. Meteorolog: „Frig, dar fără ploi”

Cele mai populare rețete de 1 Decembrie:  cum se prepară fasolea cu cârnați

Cei care vor ca de pe masa de 1 Decembrie să nu lipsească o fasole cu cârnați delicoasă trebuie să știe că felul se poate prepara din fasole uscată sau fasole la conservă.

Ingrediente

  • 500 g cârnați afumați
  • 500 g fasole boabe uscată
  • 1 ceapă mare
  • 2-3 caței de usturoi (opțional)
  • 2-3 morcovi
  • 1 rădăcină de păstărnac
  • 1 rădăcină de pătrunjel (opțional)
  • 1 țelină mică (sau o felie de cca. 100 g)
  • 100 ml ulei
  • sare, piper
  • 2 foi de dafin
  • 500 ml suc de roșii (sau conserva de 400 g de roșii cuburi, passata)
  • verdeață pentru decor

Dacă alegeți să folosiți fasole boabe, ea trebuie să stea măcar 8-10 ore la înmuiat, iar apa trebuie schimbată de trei ori. Fasolea înmuiată se pune într-o oală mare, cu apă rece, la fiert. După ce a dat în clocot, la 10-15 minute, apa se mai schimbă de două ori, pentru ca fasolea să devină mai ușor digerabilă. Apoi, fasolea se mai lasă la fiert 30 de minute. 

Morcovii se taie rondele, iar ceapa, usturoiul și albiturile se toacă mărunt. Împreună, ele se pun într-o cratiță cu 3-4 linguri de ulei si un praf de sare. Se călesc la foc mic, timp de 5-7 minute, până se înmoaie. 

Cârnații pot fi tăiați rondele sau lăsați întregi.  Se adaugă peste compoziția de mai sus și sunt lasate toate încă 8-10 minute. Se toarnă 2 cești de apă, se acoperă și se lasă la fiert 30 de minute.  Se adaugă apoi fasolea prefiartă, dafinul și un pic de piper. Se amestecă și se toarnă sosul de roșii.  Se lasă la fiert alte  15-20 de minute, fară capac, până scade. Se servește caldă, cu murăruti și verdeață. 

Mai multe