Ora de Religie aduce haosul în şcoli
Va fi haos, luni, în toate şcolile din ţară. Doar jumătate din părinţi au cerut ca elevii să studieze Religia. Toate orarele şcolare trebuie modificate. Circa 3.000 de profesori care predau această disciplină vor veni degeaba la şcoală.
Profesorii din toată ţara sunt extrem de îngrijoraţi. De luni (9 martie), viaţa lor va fi un calvar din pricina orelor de Religie. Doar jumătate din părinţii celor 3,2 milioane de elevi din România au depus cereri pentru orele de Religie, devenită prin decizia Curţii Constituţionale, materie opţională. Părinţii aveau termen ca până mâine să solicite înscrierea pentru această disciplină, dar numai 1,4 milioane au făcut acest lucru.
În consecinţă, dacă părintele nu a depus cerere, se consideră în mod tacit că nu doreşte ca elevul să studieze Religia. Părintele nu era obligat să depună cerere, ci era la alegere. Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi seară că erau depuse 1,405 milioane de solicitări, scrie Mediafax. Se estimează că astăzi şi mâine se vor depune în jur de 100.000 de cereri.
„Va fi balamuc luni dimineaţă, când se vor cunoaşte rezultatele. Din cei 6.300 de profesori de Religie, jumătate nu vor avea ce munci. Trebuie refăcute toate orarele şcolare pentru că vor fi situaţii foarte diferite. De pildă, dacă într-o clasă sunt doar 5 cereri, 20 de elevi vor sta, iar cei cinci vor fi cuplaţi cu alţi doritori, din alte clase. Se va da peste cap întreg orarul, plus activităţile educative. Să vedem ce decizie se va lua la sfârşitul anului pentru media generală pentru că un semestru s-a făcut Religie, dar în al doilea nu se mai predă şi nu se ştie cum se va calcula media anuală şi cea generală”, ne-a spus mai mulţi profesori pe care Click! i-a consultat în acest imens scandal.
Click! SPUNE:
Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că disciplina Religie este opţională şi nu obligatorie, ca până acum. În consecinţă, cine doreşte să studieze această materie trebuie să facă o cerere în acest sens. Parlamentul trebuia ca până luni, 9 martie, să modifice Legea educaţiei pentru aceste aspecte considerate neconstituţionale, dar nu a făcut-o.