Orașul Băicoi, subiect de glume. De unde vine numele?

28 ianuarie 2016 11:36   Național
Ultima actualizare:

Băicoi, Găuricea, Dosu, Păcăleşti, Cuca Măcăii, Udaţi-Mânzu, Măciuca, Mădulari, Spermezeu, Buda, Fierbinţi sau Urlaţi. Sunt localități din România pe seama cărora s-au făcut bancuri și glume, mai mult sau mai puțin vulgare.

În încercarea de a traduce în engleză numele orașului Băicoi, românii au găsit că cel mai puțin vulgar ar fi ”Youball” (mingea ta). Denumirea acestei localități din județul Prahova se află pe lista localităţilor cu nume amuzante din România, alături de Găuricea, Dosu, Păcăleşti, Cuca Măcăii, Udaţi-Mânzu, Măciuca, Mădulari, Spermezeu, Buda, Fierbinţi sau Urlaţi, scrie adevarul.ro.

Localnicii s-au obişnuit să fie luaţi peste picior. Printre cele mai cunoscute bancuri legate de Băcoi este acela că localitatea este locul de naştere al celebrei expresii „Bună seara, prieteni!”, folosită de Cristi Minculescu de la Iris. Înainte, când urca pe scenă, artistul striga către publicul său, după model occidental: „Bună seara, Bucureşti!”, „Bună seara, Timişoara!”, „Bună seara, Sibiu!”. Până când Iris a avut concert la Băicoi.

Altă glumă este aceea că Băicoi se spune în franceză ”Băicoa”, după ce localitatea s-a înfrățit cu un oraș din Franța. Ion Iliescu ar fi ofertat oraşul Băicoi cu numele „Măidragă“, mai scrie adevarul.ro.

De fapt, numele micului oraş din Prahova are o origine destul de comună. Acesta ar deriva de la cuvântul „bai“, de la Baiu, un cioban coborât din Munţii Baiului, aflaţi mai la nord de Băicoi, şi probabil primul locuitor al satului, şi „koy“, care în cumană şi turcă înseamnă sat. Prin urmare, denumirea Băicoi poate avea semnificaţia „satul lui Baiu”, scrie adevarul.ro.

B.P. Hasdeu scrie, într-un dicţionar istoric al judeţului Prahova, că numele „Băicoi“ derivă de la numele de familie Baicu, foarte răspândit în vechime la români. Numele ar deriva din slavul „coii“, care înseamnă populaţie veche, şi „băieşti“, vechi exploratori de păcură din zonă.

Mai multe