(P) Câinii maidanezi aduc zâmbetul pe faţa vârstnicilor
Primarul sectorului 6, din Capitală, Cristian Poteraş, a dat startul unui nou proiect social. Este vorba de un program de terapie asistată de animale pentru persoane în vârstă, demarat de Primăria sectorului 6 în parteneriat cu Fundaţia pentru protecţia animalelor “Vier Pfoten”.
Proiect îndrăzneţ
Inaugurarea a avut loc la Complexul pentru Servicii Sociale ”Floare Roşie”, din sectorul 6, în prezenţa edilului Cristian Poteraş şi a lui Silviu Prigoană. Cristian Poteraş s-a arătat foarte încrezător în rezultatele acestui nou proiect social.
“Maidanezii pot face minuni, nu trebuie să-i eutanasiem. Cu ajutorul câinilor, vrem să aducem puţină normalitate în viaţa vârstnicilor, vrem să-i facem să participe la activităţi, să se implice, pentru a avea un tonus mai bun. Fundaţia Vier Pfoten a venit spre noi cu un proiect îndrăzneţ, prin care urmărim adoptarea câinilor comunitari şi de către bătrâni. Este o acţiune deosebită, de sensibilizare, pentru că acesta este rolul proiectului. Adopţia şi sterilizarea sunt modalităţile prin care vrem să scoatem câinii de pe stradă”, a declarat primarul sectorului 6. Terapie prin zâmbet
Cu această ocazie, membrii Fundaţiei Vier Pfoten au făcut o demostraţie de dresaj. Vedetele evenimentului au fost Mulan, Tibi şi Ţuca, trei maidanezi salvaţi de pe stradă şi antrenaţi de membrii Vier Pfoten. Timp de 20 minute, căţeii au sărit peste obstacole şi au făcut tumbe, în aplauzele şi spre încântarea bătrânilor de la Complexul pentru Servicii Sociale ”Floare Roşie”. La sfârşitul reprezentaţiei, cei trei căţei s-au lăsat mângâiaţi de vârstnici, care au primit în dar câte o pernă, pe care era imprimată fotografia căţeluşei Ţuca.
Reprezentanţii Vier Pfoten au explicat în ce constă terapia. În fiecare miercuri, cei trei câini însoţiţi de dresorii lor vin la centru, unde intră în saloane şi interacţionează cu bătrânii. Aceştia vor fi lăsaţi să-i mângâie, să-i hrănească şi chiar să-i plimbe. Primele întâlniri ale bătrânilor cu animalele au avut loc deja, iar unii rezidenţi s-au obişnuit să-i aştepte în fiecare săptămână pe Mulan, Ţuca şi Tibi cu câte ceva de mâncare.
“Câini pentru oameni”
Acest tip de terapie a fost introdus în România în 2004 de către Fundaţia Vier Pfoten, prin programul “Câini pentru oameni”, destinat până acum numai copiilor cu dizabilităţi, precum autismul sau sindromul Down. Câinii au fost selectaţi cu mare atenţie, şi-au încheiat cu succes pregătirea şi au trecut examenele obligatorii pentru a putea fi consideraţi câini de terapie. Şedintele se desfăşoară în prezenţa psihologilor, care monitorizează atât interacţiunea dintre animal şi pacienţi, cât şi evoluţia pacientului.
Aşezământ social
Complexul de Servicii Sociale ,,Floare Roşie”, unde se desfăşoară proiectul de terapie asistată de căţei, este unul dintre cele mai moderne din ţară. În cadrul acestui aşezământ social, care are o capacitate de 100 locuri, persoanele de vârsta a III-a aflate în dificultate beneficiază de servicii specializate adecvate nevoilor acestora. Astfel, persoanele vârstnice pot beneficia de măsuri de suport specifice situaţiei de dependenţă, prin asigurarea serviciilor de îngrijire în sistem rezidenţial.
Complexul de Servicii Sociale ,,Floare Roşie” a fost inaugurat în anul 2011 şi a fost realizat la iniţiativa primarului Cristian Poteraş.