Pacient din Neamț, transferat la Iași fără degetul amputat, după ce asistenta a uitat să-l ia

7 aprilie 2021 21:08   Național
Ultima actualizare:

Situaţie neverosimilă în Moldova! Un pacient din Neamţ, în vârstă de 54 de ani, a suferit un accident de muncă, în urma căruia i-a fost amputat degetul inelar. El a fost transportat de urgenţă, de la Roman la Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iaşi, pentru a-i fi ataşat chirurgical degetul tăiat. Numai că asistenta a uitat recipientul cu gheaţă în care se afla organul amputat!

Ghinionist! Un lucrător din Neamţ a suferit un accident de muncă, în urma căruia prezenta o plagă palmară cu secţionarea degetului inelar şi o secţiune de tendon. În vârstă de 54 de ani, pacientul a fost dus marţi la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, unde s-a decis transferarea sa la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, Secţia de Chirurgie plastică, pentru replantarea degetului inelar, scrie ziaruldeiasi.ro. La ora 9.50, el a fost urcat în ambulanţă, care a pornit în trombă spre capitala Moldovei. În graba plecării, asistenta medicală de pe Salvare a uitat însă recipientul cu gheaţă în care se afla organul amputat. La aproximativ 10 minute după ce ambulanţa cu pacientul a plecat de la spitalul din Roman, un asistent medical din Centrul de Primiri Urgenţe a sesizat că nu a fost preluat şi recipientul în care se afla degetul amputat. „Deşi a fost informată de medicul urgentist că degetul este în recipientul cu gheaţă, asistenta de pe ambulanţă a omis să îl preia”, a declarat Andreea Trifan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal  din Roman. 

După zece minute de la plecarea ambulanţei, un asistent medical din Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a observat recipientul în care se afla degetul amputat. La ora 10.10 a fost solicitată imediat o altă ambulanţă, iar degetul amputat a fost preluat, la ora 10.30, pentru a fi dus la Iaşi. Conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ nu a prezentat, deocamdată, nici un punct de vedere cu privire la acest incident.

«Nu era posibilă replantarea»

În cele din urmă, cele două ambulanţe s-au întâlnit pe traseu şi recipientul cu gheaţă a fost preluat de ambulanţa în care se afla pacientul. Potrivit medicilor de la Chirurgie Plastică, leziunile pacientului nu făceau posibilă replantarea degetului. În cursul evaluării s-a constatat că segmentul era devitalizat şi prezenta leziuni incompatibile cu activitatea de replantare, scrie ziarpiatraneamt.ro.

“Tipul de traumatism a fost atât de complex încât nu era posibilă replantarea. Nu exista posibilitatea refacerii axului vascular, axului nervos, a elementelor osoase şi musculo-tendinoase”, a explicat Diana Cimpoeşu, medic şef la UPU – SMURD Iaşi. Cu toate acestea, din declaraţiile medicilor de la Iaşi reiese că, pe lângă incidentul creat de asistentă, au fost probleme şi în conservarea corectă a acestuia pe traseu. Speranţa bărbatului din Neamţ rămâne acum transplantul unui deget de la picior, pentru a-şi putea recăpăta mobilitatea mâinii.

Mai multe