Pacienţii mutilaţi de medici vor fi despăgubiţi în cel mult 6 luni

25 iunie 2013 7:05   Național
Ultima actualizare:

Pacienţii mutilaţi în spitale, din neglijenţă, imprudenţă, din cauza nerespectării protocoalelor specifice sau a cunoştinţelor medicale insuficiente ale personalului medical care i-a îngrijit vor fi despăgubiţi în maximum şase luni de zile de data la care pacienţii au semnalat malpraxis-ul, potrivit unui proiect de lege.

Doar câteva cazuri de malpraxis au fost confirmate până acum în instanţa din România. Medicul Naum Ciomu, medicul Traian Ursu şi medicul Mihail Stoica se numără printre cei care au primit sentinţa definitivă pentru vătămare corporală din culpă, potrivit economica.ro.

Majoritatea cazurilor se judecă însă în instanţă de ani de zile, pacienţii sau supravieţuitorii lor aşteptând uneori şi 11 ani o sentinţă definitivă în cazul medicilor acuzaţi că i-au mutilat.

Ministerul Sănătăţii a lansat proiectul de lege a malpraxis-ului, potrivit căruia cazurile de malpraxis se vor rezolva, în mod obligatoriu, pe cale amiabilă, în cel mult şase luni de la momentul în care pacientul semnalează cazul de malpraxis.

Proiectul legii malpraxis-ului aduce şi alte schimbări în favoarea pacientului: el nu va achita niciun leu şi va avea acces la documentele lui medicale, pe toată durata procedurii de rezolvare a cazului de malpraxis. De asemenea, şi pacienţii care nu au plătit contribuţia la Sănătate vor putea fi despăgubiţi, în caz de malpraxis, scrie economica.ro.

Pacientul care consideră că este victima unui caz de malpraxis trebuie să facă o cerere de despăgubire către spitalul în care a fost prejudiciat.

În termen de 15 zile de la primirea cererii de despăgubire de la pacientul vătămat, spitalul va face un dosar medical al pacientului, pe care îl va trimite societăţii/societăţilor de asigurare cu care are contract de asigurare de malpraxis spitalul şi medicul acuzat.

Societatea de asigurări la care va ajunge dosarul posibilului caz de malpraxis va alege de comun acord cu pacientul vătămat şi cu medicul un expert care va decide dacă pacientul a fost, într-adevăr, victima unui malpraxis.

Acest expert este un medic cu experienţă în specialitatea medicală relevantă pentru cazul investigat.

Expertul va fi ales dintr-o listă stabilită de Ministerul Sănătăţii prin consultarea asociaţiilor profesionale de specialitate (Colegiile medicilor, medicilor dentişti şi farmaciştilor precum Ordinul asistenţilor medicali din România).

Dacă experţii au demonstrat că e vorba de malpraxis, în termen de 15 zile de la această decizie, societatea de asigurări este obligată să comunice pacientului şi medicului acuzat de malpraxis oferta de acoperire a prejudiciului. Societatea de asigurări trebuie să obţină în prealabil şi acordul personalului medical şi/sau al spitalului în care s-a produs malpraxis-ul.

Pacientul, medicul şi societatea de asigurări vor avea cel mult 30 de zile să negocieze suma despăgubirii, de la momentul în care li s-a comunicat oferta de acoperire a prejudiciului produs de malpraxis.

Societatea de asigurări este obligată să-i achite pacientului valoarea prejudiciului în maximum 30 de zile de la data încheierii tranzacţiei între părţi, se arată în proiectul de lege.

Schimbarea vine în contextul în care sumele stabilite până acum de instanţe cu titlu de daune morale pacienţilor sunt foarte diferite, uneori foarte mari şi depăşesc posibilităţile cadrelor medicale responsabile, ale spitalelor şi organelor administraţiei publice centrale şi locale ce administrază aceste instituţii.

Mai multe