Este oficial: „Palatul Împăratului” este pregătit pentru Klaus Iohannis. Guvernul a desecretizat cheltuielile pentru vila din Aviatorilor 86

7 noiembrie 2024 12:20   Național
Ultima actualizare:

Guvernul a desecretizat hotărârea semnată, în vara lui 2022, de premierul Nicolae Ciucă prin care imobilul din Bulevardul Aviatorilor 86 „va avea destinația de reşedinţă oficială pentru persoanele care au avut calitatea de şef al statului român”. Lucrările de renovare de la Vila, din bulevardul Aviatorilor nr. 86, s-au ridicat la peste 13,8 milioane de lei, fără TVA.

Cheltuieli pentru vila din Aviatorilor numărul 86

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joia trecută, că i-a cerut secretarului general al Guvernului să declanşeze procedura de desecretizare a cheltuielilor efectuate de RA-PPS la Vila din Aviatorilor numărul 86, el precizând că românii au dreptul să ştie ce cheltuieli au fost făcute pentru renovarea imobilului şi dacă e adevărat că a fost repartizată lui Klaus Iohannis.

Ulterior, Marcel Ciolacu a afirmat că s-au cheltuit până acum 14 milioane de lei, dar că nu ştie întreg devizul. El a adăugat că suma investită este imensă şi că putea fi construiit un liceu cu aceşti bani.

Vila are 1.200 de metri pătrați și este destinată unei singure familii

Ciolacu a susţinut că „destinaţia vilei a fost promovată în Guvern, printr-un act trecut la confidenţial” în timpul Guvernului Ciucă. Conform unor precizări transmise de Secretariatul General al Gvernului (SGG) după primirea datelor de la RA- APPS, un aspect extrem de important şi relevant în decizia de a efectua lucrări de reabilitare şi modernizare este acela că imobilul se află în zonele construite protejate nr. 14 şi nr. 55 şi în zona de protecţie monument A - Parcul Herăstrău.

O investigație Recorder din februarie 2024 arată, între altele, că vila de 1.200 de metri pătrați va deveni o reședință pentru o singură familie. Premierul Ciolacu a fost întrebat dacă locuința e sau nu destinată lui Klaus Iohannis, dar a evitat un răspuns direct.

Ce sume s-au cheltuit

„Pentru a putea efectua orice fel de lucrare a fost nevoie de obţinerea avizului Comisiei zonale a monumentelor istorice Bucureşti. De asemenea, având în vedere normativele în construcţii actualizate şi în vigoare la acest moment, au fost necesare şi obligatorii lucrări de consolidare la structura de rezistenţă a clădirii pentru a mări capacitatea portantă a acesteia, respectiv - stâlpi, grinzi şi planşee prin returnare sau după caz placare cu fibră sau benzi de carbon şi lucrări de integrare elemente structurale în structura existentă a imobilului”, se arată în precizările SGG.

De asemenea, în concordanţă cu lucrările necesare, a fost nevoie şi de refacerea sistemului de instalaţii care să corespundă siguranţei electrice şi energetice a clădirii din Aviatorilor 86. Totodată, au fost efectuate lucrări la arhitectura clădirii, finisaje interioare şi exterioare. Sumele pe tipuri de lucrări sunt: Rezistenţă - 4.050.863,05 lei, Arhitectură - 6.388.726,14 lei, Instalaţii - 3.201.134,80 lei , Organizare de şantier - 202.538,91 lei.

Mai multe