Pământul s-a cutremurat la fiecare 10 minute!

12 ianuarie 2015 23:01   Național
Ultima actualizare:

Pământul s-a mişcat mult în primele zile ale acestui an, în zona Vrancea. Luni dimineaţă, la ora 8.08, a fost un cutremur de 4,1 pe Richter într-o zonă unde pământul a fost liniştit în ultimii patru ani. Au urmat opt replici, din 10, în 10 minute.

Aparatele au  înregistrat anul acesta zece seisme, din care patru cu magnitudini în jur de 4 Richter. S-au produs la mare adâncime, în Munţii Vrancei. Însă, cel de ieri a fost la doar 17 km adâncime şi a fost simţit în zonă cu o intensitate III pe scara Mercalli, adică s-au mişcat mobilele şi lustrele în casele din localităţile vrâncene Dumbrăveni, Gugeşti, Gura Caliţei, la 17 km de Râmnicu Sărat.

”Nu sunt frecvente seismele în această zonă. De regulă, apar la câţiva ani. Noi numim astfel de cutremure «roi de seisme», care se produc pe falii seismice de suprafaţă. Ultimul roi a fost înregistrat în această zonă în 2011. Alte roiuri similare au mai avut loc la Galaţi, Sinaia şi Caraş-Severin. Zona Vrancea are două nivele: unul unde se produc cutremure de adâncime mare, între 70 şi 150 km, şi altul de suprafaţă care generează seisme nu mai mari de 4 pe scara Richter. A fost o acumulare de energie care s-a eliberat. După seismul de 4,1 pe Richter, de la ora 8.08, care a avut o intensitate III pe scara Mercalli, au mai fost opt cutremure mici, între 1,2 şi 1,6 pe scara Richter, care s-au produs la câteva minute distanţă. Prima replică a fost la şase minute, apoi din 10 în 10 minute, iar după ora 11.00, s-au oprit. Este posibil să mai fie şi altele pentru că, de regulă, un astfel de roi se stinge în câteva zile. De regulă, nu se produc pagube”, ne-a explicat Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

"Seismele de suprafaţă nu depăşesc 4 pe Richter", 

Constantin Ionescu, director general INFP

Mai multe