Panama Papers. BNR nu controlează „scurgerea” banilor din băncile românești

6 aprilie 2016 11:55   Național
Ultima actualizare:

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), a declarat că instituția pe care o reprezintă nu va verifica modul în care băncile din România își scot banii din țară. Motivul? BNR a pierdut această atribuție odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. Acum, tranzacțiile băncilor de la noi sunt monitorizate de o altă instituție.

Adrian Vasilescu e de părere că scandalul Panama Papers nu are cum să afecteze băncile românești, datorită libertății de mișcare a capitalurilor. Banca Centrală a României nu mai controlează modul în care sunt scoși banii din țară, însă această sarcină aparține acum Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor. „Au existat trei perioade cu privire la modul în care BNR a fost implicată în urmărirea tranzacțiilor. În prima etapă era nevoie de aprobarea Băncii Naționale pentru a scoate banii din țară. Voiai să îți faci un cont în Panama? Foarte bine, BNR îți aproba sau nu scoaterea banilor din România. A fost apoi o a doua etapă, în care aprobarea a fost înlocuită cu o simplă notificare. Acum, de când am intrat în Uniunea Europeană, nici această notificare nu mai există. Băncile comerciale, însă, raportează la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor orice tranzacție de peste un anumit nivel”, a spus Vasilescu, citat de hotnews.ro.

În România, a doua cea mai mare bancă (BRD) face parte din concernul Societe Generale, gigant francez care deține nu mai puțin de 979 de companii off-shore înregistrate de firma Mossack Fonseca din Panama. Aceasta din urmă este în mijlocul unui scandal monstru, după ce milioane de documente din arhivele sale s-au scurs către presă. Aceste documente arată care sunt metodele pe care le folosește Mossack Fonseca pentru crearea companiilor off-shore, în vederea ascunderii banilor negri ai celor mai bogați și influenți oameni ai planetei.

Mai multe