Parastas pentru regele Cioabă, cu porci fripţi în centrul Sibiului
Cinci porci de 200 de kg fiecare, 1.000 de porţii din “sah hai mas”, mâncarea tradiţională ţigănească cu multă carne. Aceste bunătăţi au fost împărţite sibienilor care au venit ieri, în centrul oraşului, la prima ediţie a “Festivalului Internaţional al Culturii Romani”.
Aşa cum stă bine unei case regale, romii au făcut ieri mare paranghelie pe post de parastas la doi ani de la moartea regelui Florin Cioabă. Şi pentru că sindrofia trebuia să aibă un nume, urmaşul său, regele internaţional al ţiganilor, Dorin Cioabă i-a spus ”Festivalul Internaţional al Culturii Romani”. Cu această ocazie cei mai buni meşteşugari romi au expus tot felul de podoabe şi obiecte, care de care mai lucitoare.
„Mâncarea lor chiar este bună. Mai dă o porţie”, cere Ilinca în timp ce se înghesuie lângă ceaun. Mâncarea a fost preparată în oloaice imense de 50 de kg, în care bucătarii conduşi de văduva lui Florin Cioabă amestecau cu adevărate prăjini de linguri.
Sibienii au mai putut admira fustele lungi şi colorate al ţigăncilor, iile cusute manual şi au putut pleca acasă cu păpuşele brunete cu codiţe împletite. Florin Cioabă a murit în august 2013, la vârsta de 58 ani, pe când se afla, alături de familie, în vacanţă în Turcia.
Reţetă "Sah hai mas"
Ingrediente: ceapă, orez, varză, carne afumată, muşchi de porc, sare, piper, foi de dafin, bulion.
Se căleşte ceapa, se adaugă orezul şi varza. Se lasă la călit, apoi se adaugă carnea afumată. Se pune apă şi se lasă la fiert. Se condimentează cu sare, piper, foi de dafin. La final se pune muşchiul de porc prăjit înainte şi bulion. Se mai fierbe puţin şi mâncarea e gata!