Părinte, stingătorul la control!

24 aprilie 2016 20:42   Național
Ultima actualizare:

În noaptea de Înviere există risc mare de producere a incendiilor, iar biserica este locul cel mai expus. De la o lumânare aprinsă se poate întâmpla o tragedie, astfel că pompierii au început să verifice lăcaşurile de cult. Siguranţa creştinilor nu mai este la mila Domnului.

O mare de lumânări aprinse şi aglomeraţie cât cuprinde sunt suficiente pentru declanşarea unui dezastru. O ştiu prea bine pompierii care, nu de puţine ori, s-au luptat cu flăcările izbucnite la biserici în noaptea de Paşte. Ca să evite o nenorocire colectivă, autorităţile au început să bată zilele acestea la porţile lăcaşurilor de cult şi verifică dacă sunt asigurate măsurile de prevenire a incendiilor.

“Acţiunile inspectorilor de prevenire se vor derula cu precădere la unităţile de cult, având în vedere că în această perioadă un număr foarte mare de cetăţeni vor păşi pragul bisericilor. Pe timpul controalelor, specialiştii în prevenirea incendiilor vor avea în atenţie dotarea cu stingătoare a lăcaşurilor de cult, menţinerea liberă a căilor de evacuare, utilizarea corectă a instalaţiilor electrice şi stabilirea zonelor de parcare astfel încât accesul autospecialelor de pompieri să nu fie afectat”, anunţă reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

“Chiar ieri (n.r.sâmbătă) am avut un control drastic de la ISU. Pompierii nu mai sunt permisivi, aşa cum erau odată. Avem autorizaţie, tot, dar ne-au spus că mai avem nişte lucruri de pus la punct. Stingătoare sunt vreo cinci, unul chiar în spatele uşii, în altar”, a declarat, pentru Click!, un preot care slujeşte la o biserică din Capitală. Iar ca să elimine orice risc, slujba de Înviere o va ţine afară.

”Şi dacă va ploua, oamenii vor avea umbrele şi vom intra în biserică mai târziu când vor rămâne mai puţini”, a continuat preotul.

Bisericile nu pot fi închise, pentru că nu permite legislaţia, însă pot fi amendate. Anul trecut, 8.286 au fost sancţionate contravenţional. În România, peste 18.000 de biserici şi mănăstiri au elemente din lemn.

1930. Cel mai mare incendiu într-un lăcaş de cult

Cea mai tristă pagină din istoria luptei cu flăcările a fost scrisă pe 18 aprilie 1930, în localitatea Costeşti, din judeţul Argeş. 118 persoane şi-au pierdut viaţa în câteva secunde, majoritatea copii, în urma incendiului izbucnit în interiorul bisericii din lemn din comună, din cauza unei lumânări. Lăcaşul de cult  a ars chiar în Vinerea Mare. Dintre cele 130 de persoane prezente la slujbă, doar 14 au apucat să se strecoare, poate şi pentru că uşa de ieşire se deschidea înspre interior. Biserica s-a carbonizat în doar o jumătate de oră, iar cele două maşini de pompieri, venite de la Piteşti, au putut doar să stingă jăratecul. Bătrânii îşi aduc aminte că în seara focului mirosea a carne arsă de la kilometri buni.

2015. Flăcările au făcut prăpăd la Clubul Colectiv

30 octombrie 2015 este o altă dată tristă. Sute de tineri au ars de vii în incendiul declanşat în Clubul Colectiv, din Capitală. O scânteie de la artificii sărită pe un stâlp acoperit cu burete a făcut ca încăperea să ardă în doar 153 de secunde. 64 de persoane au murit, iar alte 100 au rămas mutilate. Procurorii de la Parchetul General au finalizat ancheta şi urmează ca în scurt timp cei trei patroni ai clubului să fie trimişi în judecată, informează Agerpres. Potrivit rechizitoriului, care conţine 170 de pagini, patronii - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - sunt acuzaţi de ucidere din culpă, în formă agravată, vătămare corporală din culpă, în formă agravată şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Mai multe