Părinţi, evitaţi aceste jucării periculoase!
Luna cadourilor a început, aşa că s-a dat startul la cumpărăturile pentru Sărbători. Ca în fiecare an, jucăriile sunt cele mai căutate. Atenţie, părinţi! Când achiziţionaţi o jucărie, în primul rând, trebuie să vă gândiţi la siguranţa copilului! Iată ce sfaturi ne dau reprezentanţii de la Protecţia Consumatorilor!
Peste 3 zile, Moş Nicolae va lăsa cadouri în ghetuţe. Bucuria copiilor! Dulciuri, fructe, poate, o nuieluşă şi o jucărie cât de mică. Cert e că Moşul are de unde alege, întrucât rafturile magazinelor sunt ticsite cu jucării, de toate felurile şi la toate preţurile. Moşul, însă, trebuie să fie foarte atent, când merge la cumpărături, astfel încât să ia jucăria potrivită. În ajutorul lui, vine Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) care face câteva recomandări în acest sens.
- În primul rând, e bine să cumpăraţi numai din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, de care e neapărat nevoie în caz de reclamaţie.
- Alegeţi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale! Atenţie! Jucăriile care nu sunt destinate unei grupe de vârstă specifice pot să îi rănească pe copii. De pildă, jucăria „Air Sport Gun” poate fi periculoasă din cauza baionetei ascuţite.
- Nu cumpăraţi jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici! Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, acest lucru e indicat pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria. Un astfel de exemplu e jucăria „Trusă de doctor”, care conţine piese mici.
- Respectaţi atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie! Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”. Un astfel de exemplu este jucăria „Yo-Yo”.
- Verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română.
- Orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată şi în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.