Părinţii, amendaţi dacă nu-şi vaccinează copiii
Trebuie să vă vaccinaţi copiii, altfel riscaţi să fiţi amendaţi. Ministerul Sănătăţii nu vrea să mai treacă cu vederea refuzul imunizării şi a pregătit un proiect de lege care va intra în dezbatere publică.
Personalul medical trebuie să susţină vaccinarea copiilor, iar dacă medicii şi asistentele sunt împotriva imunizării, aceştia riscă să-şi piardă dreptul de liberă practică, potrivit noului proiect al legii vaccinării. Propunerea a venit chiar din partea doctorilor, care spun că, de regulă, cei care nu vor să vaccineze copiii sunt medicii care apelează la tratamente naturiste sau specialiştii cu competenţe în homeopatie.
Nevaccinaţii nu intră în colectivitate
În proiectul de lege sunt prevăzute şi sancţiuni pentru părinţi. Este vorba despre amenzi, dar şi despre limitarea accesului copiilor în colectivităţi. “Sancţionarea părinţilor în cazul refuzului vaccinării se referă strict la anumite vaccinuri care previn boli care sunt extrem de grave, mortale, nu se referă la orice fel de vaccine”, a explicat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, pentru România tv. Mai exact, despre disterie, tetanos, tuse convulsivă şi poliomielită.
Se tem de efectele adverse
În ultimii 10 ani, rata de vaccinare a copiilor a scăzut. Avertismentul vine din partea reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care spun că în România tot mai mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze copiii, invocând efectele adverse. Rata vaccinării a fost iniţial de 95%, acum a scăzut la 92%, iar la unele vaccinuri chiar la 85%. ”La noi au fost scăderi pentru rujeolă, rubeolă, de aceea au apărut şi epidemii. Ultima importantă a fost în 2012, atât rujeolă cât şi rubeolă”, a spus Victor Olsavszky, reprezentantul în România al OMS.