Părinții trebuie să facă cerere pentru ca elevii să studieze Religia
Au fost discuții numeroase dacă elevii să învețe sau nu disciplina Religie, dacă această disciplină să fie obligatorie sau opțională. Iată că vine acum o decizia a Curții Constituționale și schimbă totul.
Curtea Constituțională (CC) a decis miercuri că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de Religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, scrie Mediafax.
”Până acum, elevul major, părintele sau tutorele trebuiau să facă o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. S-a stabilit că trebuie să spui când vrei să participi la cursurile de Religie, nu să spui când nu vrei. S-a decis că aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor să facă Religia”, au precizat, pentru oficiali CC, citați de Mediafax.
Legea educației, spune că elevul poate să nu participle la orele de Religie, dacă părintele face o cerere prin care prezintă motive obiective, cum ar fi că fac parte din altă confesiune. Cei care nu frecventează aceste ore nu au medie la această disciplină.
Această excepţie de noconstituţionalitate a fost ridicată de profesorul Emil Moise, într-un dosar civil aflat pe rolul Judecătoriei Buzău, în care acesta a dat în judecată Liceul de Artă ”Margareta Sterian” din Buzău, unde învăța fiica sa, scrie Mediafax.
Emil Moise susținea în 2006 că predarea Religiei în școli publice constituie o discriminare împotriva persoanelor care au alte convingeri.
În prezent, Religia este disciplină opţională.