Părinții unui copil cu autism s-au apucat să facă pizza pentru a strânge bani de operație. ”Când am aflat diagnosticul, am crezut că am ajuns în iad”
”Doamnă, Dominic are autism!” Acesta este diagnosticul pe care Alina, mama lui, l-a primit în urma cu trei ani. Cuvintele îi loveau timpanul ca niște ciocane și multă vreme nici nu a vrut să conceapă că este adevărat. Se ruga cu toata puterea ei să se înșele medicii. Doar că, din păcate, toți îi spuneau același lucru.
Dominic Ivan are acum cinci ani. Copiii de vârsta lui merg la grădiniță, se joacă în parc, alergă si fac primele prostioare care testează limitele părinților. El, însă, este cuminte. Din când în când zâmbește. Are autism, iar transplantul de celule stem îl poate ajuta să aibă o viață normală. Operația este foarte scumpă, iar părinții săi fac tot posibilul să strângă banii necesari pentru a ajunge cu el la Viena.
Totul a început când copilul a fost dus la creșă, pentru că mama lui trebuia să se întoarcă la serviciu. După ce Alina l-a lăsat in brațele educatoarei, băiețelul s-a pus pe plâns. Nu au reușit nimeni să-l aline. Dominic nu se comporta ca alți copii. Nu socializa cu nimeni. Educatoarele i-au sugerat mamei să îi facă un test.
Diagnosticul s-a adeverit, din păcate.
”Am învățat ca Dumnezeu îți dă exact cât poți să duci și că Raiul și Iadul sunt pe pământ. Când am aflat diagnosticul lui, am crezut că am ajuns în Iad și că nu vom mai ieși.
În lumea în care trăiește Domi, este liniște. Ne-am dori să ne strige prin casă, să înțeleagă ceea ce vorbim cu el, să stea liniștit când îi citim povești, să meargă cu trotineta și multe altele.
Diagnosticul lui Dominic, ne-a schimbat viața”, a spus Alina Ivan, mama lui Dominic.
Parinții s-au apucat să facă pizza pentru a-l salva pe Domi
De puțină vreme, in cartierul din Giulești Sârbi, București în care locuiește Domi, miroase a pizza. Chiar părinții lui o prepară după rețeta originală de pizza napoletana.
Dan Ivan, tatăl lui Dominic, a făcut un curs de bucătar, apoi a cumpărat un cuptor și s-a apucat de treabă. Vecinii au început să comande de la ei. Însă sunt încă la început.
”Ideea a venit în timpul pandemiei. Pentru că exista multe persoane care apreciază pizza napoletană ( însă nu mulți se pricep sa facă acest tip) ne-am gândit ca ne pot chema sa le facem pizza astfel îi scăpăm de grija preparării!”, a spus mama lui Dominic.
Nu scot foarte mulți bani din aceasta afacere.
”Banii se duc pe terapiile lui Domi și pe rate”, a spus Alina Ivan, care este acum în concediu de creștere copil cu handicap de la 3-7 ani.
”De 5 ani sunt mămica lui Domi, iar de 3 ani sunt partenera lui în toate activitățile, sunt terapeuta cu care face teme, sunt însotitoarea lui pretutindeni, sunt șoferita lui care îl duce și îl aduce de la terapie. Eu sunt totul pentru el și el e totul pentru mine. Nu știu cum să spun dar acasă la noi și în viața noastră, Dominic este Raiul nostru.
în acești 3 ani am incercat pentru Domi, cam tot ce ceea ce se face in procesul recuperarii sale: teste, analize specifice, terapie Aba, sedinte de evaluari, homeopatie, tratamente medicamentoase, injectii etc.
Dupa o documentare amanunțită am gasit o abordare inovativă, care constă într-un autotransplant de celule stem în cadrul unei clinici din Viena, singura autorizată și cu rezultate verificate din Europa”, a spus mama lui Domi.
Intervenția la Viena si tratamentul post-operator costă 15.730 de euro
Pentru a avea o viață cât mai apropiată de cea normală, trebuie să facă, trei ani la rând, câte o operație de transplat de celule stem. Anul trecut, a făcut prima operație.
”Un donator anonim a platit toata intervenția. Iar asociația care se ocupă de cazul lui Domi ne-a dat banii pentru perioada în care a fost la terapie intensiva și tratamentul post-operator”, a spus mama lui Dominic.
Acum are nevoie de o a doua operație. Trebuie să strangă 11.000 de euro din cei 15.730 cat costă intervenția și cheltuielile pentru analize și medicație specială lunară, restul fiind acoperit de asociația care se ocupă de cazul său.
Citește și:
Crezi că micuțul tău suferă de autism? Iată ce simptome să urmărești