Pașaport copii 2019. Cât te costă și de ce acte ai nevoie
E perioada vacanței și vrei să pleci cu copilul în străinătate? Este obligatoriu să-i faci pașaport. Uite cât te costă și de ce acte ai nevoie!
Adulții, dar și copiii au nevoie de pașaport ca să poată părăsi granițele României. Iar documentul de identitate arată la fel ca cel al părintelui, cu date de siguranță și de identificare, doar că este diferit ca termen de valabilitate, în funcție de de vârstă.
Ce valabilitate are pașaportul la copii
Pașaportul este diferit în funcție de vârsta copilului. Dacă are sub 12 ani, atunci vorbim despre un pașaport simplu, care are o valabilitate de trei ani. Termenul de eliberare este de 30 de zile, dar aceasta a fost redusă la zece zile lucrătoare în toată țară.
Pașaportul simplu electronic este destinat minorilor care au împlinit vârsta de 12 ani și are o valabilitate de cinci ani.
Acest act este obligatoriu dacă vrei să pleci cu el din țară, altfel vei fi oprit la graniță. Autorităților le este teamă de traficul de minori și sunt foarte stricți atunci când vine vorba despre un copil care părăsește țara.
Pașapoartele se pot face în orice județ, la sediile Direcției Generale de Pașapoarte.
Poți depune cererea pentru un pașaport nou la orice sediu din întreagă țară, chiar dacă ai domiciliul în alt județ.
De ce acte ai nevoie pentru pașaportul copiilor
În cazul eliberării unui pașaport simplu temporar, pentru un minor care nu a împlinit 14 ani, este nevoie de următoarele acte:
- certificatul de naștere al minorului, în original;
- acte de identitate ale ambilor părinți, al unuia dintre părinți sau al reprezentantului legal, în original;
- dovadă achitării taxei pentru emiterea pașaportului, pe numele minorului, în original.
Atunci când cererea pentru eliberarea pașaportului simplu temporar este semnată de un singur părinte sau reprezentant legal, acesta mai trebuie să adauge la dosar un alt act din care să reiasă că al doilea părinte este de acord cu ieșirea din țară a minorului.
Acest act poate fi o procura, o hotărâre judecătorească de încredințare a minorului (dacă părinții au divorțat) sau un certificat de deces (în cazul în care al doilea soț a încetat din viață).
Dacă minorul pentru care se solicită eliberarea unui pașaport temporar are sub 14 ani, nu este necesară prezența lui la centrul de pașapoarte.
În cazul în care are peste 14 ani, trebuie să se prezinte personal pentru depunerea documentației și are nevoie și de actul sau de identitate.
Taxele pentru eliberarea pașapoartelor simple au fost reduse în acum doi ani, odată cu intrarea în vigoare a Legii 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife. În acest moment, tarifele pentru eliberarea pașapoartelor sunt:
- taxa eliberare pașaport simplu electronic, cu valabilitate cinci ani: 258 de lei;
- taxa eliberare pașaport simplu pentru minori sub 12 ani, cu valabilitate trei ani: 236 de lei;
Unde plătești taxa pentru pașaport
Taxele pentru pașaport pot fi achitate printr-o singură tranzacție, care poate fi prin Internet Banking, virament bancar, mandat poștal sau în numerar.
- online, prin Internet Banking – plata poate fi făcută către conturile deschise de fiecare prefectură din țară. Când depui cererea de eliberare a documentului, va trebui să prezinți și dovadă plății, generată la momentul efectuării tranzacției.
- prin virament bancar – acest tip de plata poate fi făcut de la orice banca unde ai un cont deschis (plata se face în contul prefecturii de care aparții);
- în numerar – poți plăti suma la casieriile prefecturilor, la cele ale Trezoreriei Statului sau la casieriile sucursalelor CEC Bank;
- prin mandat poștal – această plata poate fi făcută la orice oficiu poștal din țară;
- la ghișeele sau la aparatele special din incinta centrelor Direcției de Pașapoarte.