Pașaportul Covid-19, din luna iulie la nivelul UE. Grecia deschide sezonul din 14 mai cu restricții pentru turiști

11 martie 2021 16:07   Național
Ultima actualizare:

Pașaportul de vaccinare împotriva Covid-19 este din ce mai aproape de realitate! Documentul digital putea fi introdus la nivelul Uniunii Europene în luna iulie, după ce discuțiile vor avea pe 17 martie. Grecia își dorește ca actul să fie gata în mai, când a anunțat că deschide sezonul estival.

”Urmează ca în a doua jumătate a acestei luni să existe o inițiativă legislativă pe care Comisia Europeană să o prezinte la reuniunea informală de la sfârșitul lunii martie. Este vorba despre un certificat digital care să ateste, sau nu, dacă o persoană este vaccinată. Mai mulți lideri europeni, printre care și cancelarui german, Angela Merkel, și președintele Franței, au subliniat faptul că nu este un instrument prin care oamenii vor fi împiedicați să meargă într-o altă țară. Va fi un certificat standardizat, la nivel european, securizat, pentru a nu putea fi falsificat. O aplicație, probabil pe telefonul mobil. Asta nu înseamnă că cei care nu au fost vaccinați sau nu au acest pașaport digital, nu vor mai avea dreptul să călătorească. Se vor supune unor restricții care există deja. Mai devreme de luna iulie nu văd posibilă introducerea acestuia”, a declarat europarlamentarul Cristian Bușoi, la Antena 3.

Spania îl vrea încă din mai, la fel și Grecia, care și-a anunțat deschiderea sezonului estival. Ministrul elen al Turismului, Haris Theocharis, a anunțat, în cadrul Expoziției Internaționale de Turism ITB Berlin, că turismul grecesc se deschide pe 14 mai, sub sloganul „All You want is Greece” („Tot ce vrei este Grecia”).

Va fi permis accesul celor care înaintea călătoriei fie au fost vaccinați, fie au dobândit anticorpi în urma unei infecţii cu noul coronavirus sau vor prezenta un rezultat negativ al unui test pentru Covid-19 recent efectuat.  

Turiștii primiți doar pe bază de vaccinare, anticorpi sau cu test 

De asemenea, toți turiștii pot fi supuși unor teste aleatorii, în același mod ca anul trecut. Cu toate acestea, o diferență semnificativă față de anul trecut sunt „testele rapide”, datorită cărora carantina, pentru cazurile pozitive, va fi instituită imediat, fără timpul de așteptare de 24 de ore din 2020.

Costul spitalizării sau orice altă acțiune necesară, care vizează protejarea sănătății turiștilor, a profesioniștilor și a cetățenilor, va fi suportat de statul grec.

ANAT: ”România ar trebui să urmeze exemplul Greciei”

”România ar trebui să urmeze exemplul Greciei, prin acțiuni concrete, prin predictibilitate dar și prin promovare, care trebuie începută în forță de pe acum, pentru a avea asigurat un viitor bun pentru turismul de incoming. Doar astfel putem crea premisele relansării turismului. Turismul reprezintă o industrie de interes national, iar incoming-ul înseamnă export de servicii. Vorbim chiar de o formă de export simplă, nepoluantă – turiștii străini vin la noi în țară. Noi trebuie doar să ne promovăm eficient și să pregătim produsul turistic, nefiind nevoiți să transportăm nimic peste hotare, inclusiv resurse naturale. Din păcate, de multe ori statul român uită că exportul de servicii în general și incoming-ul în special reprezintă cea mai eficientă cale de a aduce bani în țară”, subliniază Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Citește și: 

Pașaportul digital de vaccinare, prezentat de CE pe 17 martie. Condițiile de călătorie

Ce este pașaportul de vaccinare. 3 lucruri pe care trebuie să le știți

Grecia redeschide sezonul turistic. Condiții dacă vrei sa pleci în vacanță

Mai multe