Pasiunea secretă a lui Andrei Gheorghe

12 aprilie 2018 14:28   Național
Ultima actualizare:

Andrei Gheorghe nu și-a ascuns niciodată caracterul nonconformist, firea competitivă și pofta de spectacol. A fost mereu el împotriva tuturor (chiar dacă, în mod paradoxal, a știut să-și țină aproape prietenii adevărați). Îi plăcea să surprindă, să se joace, să scoată lumea din zona de confort și să se ferească de previzibilitate ca de foc.

Era perceput drept agresiv - poate de aceea nu a fost foarte des invitat în talk showuri călduțe, căci reușea mereu să dinamiteze discuțiile venind cu o perspectivă inconfortabilă tuturor - însă agresivitatea lui conținea o anumită doză de blândețe terapeutică. Dincolo de masca lui de etern luptător, privirile atente sesizau în Andrei Gheorghe un medic de caractere moi, un om însetat de prietenie, solidaritate și performanță. Se pot spune multe despre Andrei Gheorghe, însă nimeni nu poate spune că a trăit cu jumătate de măsură.

Cu acest caracter, dacă descrierea de mai sus i se potrivește, marele showman nu putea să nu facă, în mod inevitabil, o pasiune pentru cel mai complex, uman, agresiv și palpitant joc din toate timpurile: pokerul. De fapt, Andrei Gheorghe era ca făcut pentru poker. Faptul că nu a ajuns o celebritate a acestei lumi speciale se datorează probabil incapacității lui de a se cantona într-un singur domeniu. Altfel, am fi auzit de el așa cum auzim de Daniel Negreanu (jucătorul cu cele mai mari încasări din toate timpurile din turnee de poker) sau de alte nume mari ale acestui misterios domeniu.

"Toată lumea care a făcut o facultate în România şi a stat în Regie, în Grozăveşti sau prin alte cămine a jucat poker, respectă pokerul, iubeşte pokerul", a observat Andrei Gheorghe într-un interviu. El însă a fost mai prins de acest joc decât colegii lui de facultate. Și nu e vorba de pokerul acela de pe vremuri, simplist (numit în jargonul pokeristilor 5-Card-Draw, adică pokerul cu cinci cărți în mână). E vorba de cel mai complex și jucat format modern, renumitul Texas Hold'em, joc studiat de universități și jucat de matematicieni și pe care computerele care au rezolvat șahul sau GO-ul încă nu au reușit să-l bată.

Andrei Gheorghe a luat cu el din studenție dragostea pentru poker și a devenit în cariera lui din media, promotorul jocului, încercând să-i convingă pe cei de la Antena 1 să realizeze o emisiune despre poker, dar din păcate fără succes. 

Într-adevăr, dacă înlocuim numele lui Andrei Gheorghe cu cuvântul "poker" în primul paragraf al acestui articol, sensurile rămân neschimbate. Pokerul seamănă cu Andrei Gheorghe surprinzător de bine. E un joc în care agresivitatea și imprevizibilitatea aduc cele mai bune rezultate, e o arenă mai competitivă decât multe sporturi olimpice și mai ales solicită calități psihologice precum intuiția, autocontrolul, empatia, capacitatea de a ieși din zona de confort, curajul, sângele rece. Cum să nu se îndrăgostească nestăpânitul Andrei Gheorghe de așa ceva?

În mod natural, vedeta a fost curtată de cei mai importanți operatori în domeniu. Cel mai mare site de poker online din lume, PokerStars, l-a cooptat chiar din prima clipă, când a decis să organizeze în România un reality show televizat. Gheorghe a fost gazda unei competiții dure intitulată "Clubul de Poker" organizată de PokerStars și difuzată în 2010 de Prima TV.

Tot PokerStars l-a invitat vara trecută la un turneu de poker între vedete desfășurat la București în cadrul unui mare festival de poker live. Au participat fani ai acestui sport - Răzvan Fodor, Sorin Bontea, Gina Pistol sau Liviu Vârciu - în competiție cu americanul Chris Moneymaker, unul din cele mai cunoscute nume din istoria jocului, campionul mondial calificat online pe PokerStars cu 40 dolari pentru un premiu final de 2,5 milioane dolari. După un meci de câteva ore, Andrei Gheorghe s-a clasat pe locul 2 și a primit un bilet către PokerStars Festival Dublin - din păcate acesta fiind și ultimul său premiu într-un domeniu pe care l-a iubit și promovat cu aceeași pasiune pe care a pus-o în tot ce a făcut.

Mai multe