Patimile pelerinilor care merg la mormântul lui Arsenie Boca

25 august 2016 8:47   Național
Ultima actualizare:

Un chin pentru turiştii care vizitează Mănăstirea Prislop (Hunedoara), unde îşi doarme somnul de veci Arsenie Boca. Ultimii şapte kilometri ai şoselei, îngustă şi plină de gropi, abia mai fac faţă traficului intens. Deși se află în reabilitare de aproape un an, tronsonul rutier e departe de a fi terminat.

Mănăstirea Prislop a devenit în ultimii ani una dintre cele căutate destinaţii din Transilvania. Mii de turiști și de pelerini se îndreaptă zilnic spre mormântul lui Arsenie Boca, atrași de popularitatea fostului duhovnic.

Vizitatorii au însă de pătimit până să ajungă la mănăstire. Ultimii şapte kilometri ai Drumului Judeţean 687 K sunt un adevărat coșmar. De aproape un an, o firmă de construcții angajată de Consiliul Județean Hunedoara se ocupă de reabilitarea şoselei care traversează satele Silvașu de Jos și Silvașu de Sus. Drumarii n-au reușit, până în prezent, să reabiliteze complet nici măcăr un metru de şosea! Proiectul demarat în toamna lui 2015 are ca termen de finalizare vara anului viitor.

"E o bătaie de joc"

Cei care se deplasează la Mănăstirea Prislop întâlnesc rar mai mult de zece muncitori pe șantierul șoselei, în timp ce utilajele stau parcate cu săptămânile pe marginea carosabilului, încurcându-i și mai mult pe șoferi. „În august, mulți dintre angajații firmei și-au luat concedii. Ne-au asigurat că vor relua lucrul în forță spre sfârșitul lunii”, explică Mircea Bobora, vicepreședinte al CJ Hunedoara.

„E o bătaie de joc acest drum! Am venit de la 300 de kilometri, din județul Brașov, pentru a mă ruga la mănăstire, însă plec cu un gust amar, din cauza şoselei aproape devastate”, se plânge Maria S., pelerin la Prislop.

„Dalele puse pe marginea șoselei au început să crape. Roțile mașinilor se afundă în gropi. Parcă suntem blestemați”, spune Ioan Georgescu, un localnic din Silvașu de Jos. În satul vecin, Silvașu de Sus, şoseaua este atât de îngustă, încât uneori mașinile care urcă sau coboară spre mănăstire se freacă de zidurile caselor.

Lucrările de modernizare a drumului au fost încredinţate firmelor S.C. Strade Conscom SRL şi S.C. Sercotrans SRL, în urma unui contract de 8,4 milioane de lei.

Click! spune

Arsenie Boca (29 septembrie 1910 – 28 noiembrie 1989) a fost unul dintre marii duhovnici ai României. Călugăr, teolog şi pictor de biserici, el a fost stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus (Braşov) şi la Mănăstirea Prislop (Hunedoara). În timpul comunismului, a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor, ajungând la închisoare. Duhovnicului îi sunt atribuite multe minuni.

Vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

Mai multe