Patriarhul României dezvăluie cele patru trepte ale mântuirii omului. Ce trebuie să știe credincioșii

23 septembrie 2021 18:15   Național
Ultima actualizare:

În aceste vremuri tulburi, în care sunt numeroase încercări, românii își îndreaptă din ce în ce mai mult gândul spre Dumnezeu. Foarte mulți dintre cei care refuză să se vaccineze spun că se lasă în voia lui Dumnezeu care îi va mântui. Patriarhul României, prefericitul Daniel a explicat cum poți ajunge cu adevărat la mântuire

Prima etapă spre mântuire este alegerea liberă. Patriarhul spune că doar cel care vrea este chemat să-l urmeze pe Hristos pe această cale.”Aici vedem că Mântuitorul Iisus Hristos respectă libertatea omului, El propune, dar nu impune. El oferă mântuirea, dar nu obligă pe nimeni să-I urmeze”, a precizat patriarhul la slujba de duminică, 19 septembrie conform basilica.ro. ”Libertatea pe care Mântuitorul o scoate în evidență ne arată că de fapt Dumnezeu ne respectă libertatea noastră pentru că numai când iubirea lui Dumnezeu este acceptată în mod liber atunci comuniunea cu El este una adevărată. Dumnezeu oferă iubirea Sa și dorește ca omul în mod liber să răspundă iubirii Sale, nu în mod obligatoriu sau în mod forțat”,  a spus șeful Bisericii Ortodoxe Române. 

A doua etapă a mântuirii, lepădarea de sine 

”Să nu devenim noi centrul iubirii noastre, pentru că aceasta este iubire de sine pătimașă. Prin lepădarea de sine, omul care urmează pe Hristos înviază sufletește, iese din mormântul propriului său egoism și devine plin de iubirea milostivă și smerită a lui Hristos. Deci lepădarea de sine este o luptă de eliberare de egoism și o luptă de creștere într-o iubire milostivă și smerită față de semeni. De aceea, această lepădare de sine este o vindecare sufletească de o viziune a vieții egoiste. Din acest punct de vedere, numai lepădarea de sine îl face pe om deschis spre recunoștință în fața lui Dumnezeu și spre bunăvoință de a ajuta față de semeni”, a declarat în timpul slujbei Părintele Patriarh Daniel, conform sursei citate. 

A treia etapă a mântuirii, asumarea Crucii  

”Îmi duc singur crucea” spun mulți români dar patriarhul Daniel spune că ei gândesc greșit.”Crucea are multe înțelesuri duhovnicești atunci când vorbim despre crucea vieții fiecărui om. Crucea ca suferință, poate însemna o copilărie tristă, de orfan, o tinerețe zbuciumată sau o căsătorie nefericită. Crucea ca neîmplinire și lupta de a transforma această neîmplinire pe plan profesional sau personal într-o biruință pe plan spiritual. Crucea ca luptă sau osteneală reprezintă efortul de a sfinți viața prin rugăciune și prin fapte bune(…)crucea este o luptă împotriva egoismului, pentru cultivarea iubirii smerite și milostive atât în familia conjugală, cât și în familia monahală”, a explicat Patriarhul. 

A patra etapă a mântuirii, urmarea lui Hristos 

”Hristos nu dorește ca oamenii să sufere, dar, prin suferința din viața omului, El își dorește ca omul să se apropie mai mult de Dumnezeu și, mai ales, să-I ceară ajutorul. Păcatele toate sunt iubire egoistă și posesivă. Iubirea lui Hristos biruiește păcatele oamenilor, pentru că este iubire smerită și milostivă. Avem această taină a Crucii ca fiind lumina vieții. Crucea purtată prin credință în Hristos și urmând voii lui Hristos, ajungem la Înviere, la biruință. Transformăm suferința în biruință, singurătatea în comuniune și suferința în speranță.(…)Hristos Domnul nu dorește ca noi să suferim, El nu se bucură când cineva suferă, ci, prin aceste încercări, sau greutăți ale vieții, el ne cheamă să ne apropiem mai mult de Dumnezeu” a încheiat mai marele Bisericii Ortodoxe Române, preafericitul Daniel 

Citiți și

Patriarhul Daniel a pus ochii pe moaştele lui Arsenie Boca

Aici s-a izolat Patriarhul Daniel în vreme de coronavirus! Povestea locului în care se roagă zilnic

Mai multe