Patronul cipriot care și-a umilit angajatele românce, amendat de Inspecția Muncii
Dacă ar fi fost amendat pentru injurii, patronul fabricii de confecții din Păulești (Prahova) ar fi intrat în faliment. Însă, acesta a fost sancționat de Inspecția Muncii pentru nerespectarea timpului liber al angajaţilor şi pentru neplata salariilor. Eleftherios Vanellis este un persoanj dubios care, pe lângă comportamentul agresiv și disprețul manifestat față de angajatele sale, promovează mesaje și imagini cu caracter xenofob și nazist.
Eleftherios Vanellis se crede un salvator în România. Un om care a investit bani în această țară pentru a crea locuri de muncă „animalelor”, „idioților”, „dezgustătorilor” și „țăranilor” de români. Da, acestea au fost cuvinetele pe care patronul cipriot al fabricii de confecții din Păulești le-a folosit pentru a-și caracteriza angajatele, care îndrăzniseră să-i ceară socoteală pentru salariile întârziate cu o zi. În urma filmulețului postat în mediul online de una din angajate, în care cipriotul a spus cam tot ce crede și simte despre români, autoritățile de control ale statului român au demarat un control la societatea Unique Clothing SRL. Amenzile aplicate se ridică la 10.500 de lei, iar abaterile constatate sunt: nerespectarea timpului liber al angajaţilor, lipsa unei dovezi de plată a salariilor, și lipsa unei evidenţe a orelor suplimentare de muncă ale salariaţilor.
Prima amendă, în valoare de 8.000 de lei, a fost acordată pentru neregulile constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii aplicând şi avertismente scrise şi impunând mai multe măsuri de remediere a acestora: autorizarea lucrătorilor care utilizează lisa mecanică pentru încărcare şi descărcare, marcarea şi întreţinerea căilor de acces şi de circulaţie, precum şi păstrarea în stare liberă a acestora, înlăturarea materiilor prime depozitate necorespunzător, asigurarea de vestiare separate pentru angajaţi, pentru femei şi bărbaţi, dotarea cu manometre care să indice presiunea minimă şi maximă a instalaţiei de încălzire din camera cazanelor, dotarea cu dispozitive de detectare a pierderilor de gaze, semnalizarea riscurilor de cădere, împiedicare, alunecare a lucrătorilor corespunzător diferenţei de nivel, asigurarea unui climat corespunzător în spaţiul destinat maşinilor de călcat şi al altor spaţii de lucru, asigurarea unei activităţi corespunzătoare în poziţii de aşezat şi în picioare pentru muncitori, în funcţie de activităţile desfăşurate la maşinile de cusut, respectiv la bancurile de lucru din zona intermediară fluxului de asamblare produse finite, instruirea lucrătorilor cu prevederile din fişele de securitate, asigurarea rafturilor împotriva răsturnării.
De asemenea, societatea a fost amendată cu 2.500 de lei în domeniul relaţiilor de muncă pentru nerespectarea timpului liber al angajaţilor. Inspectorii de muncă au constatat că angajatorul nu ţinea evidenţa orelor suplimentare de lucru şi nu a făcut dovada plăţii salariilor pentru o parte dintre angajaţi, faptă pentru care s-a dispus măsura de remediere.
„Munca nedeclarată e un fenomen care afectează întreaga societate, pe angajatori şi angajaţi deopotrivă. Trebuie să avem în vedere o reglementare mai riguroasă a ceea ce înseamnă riscurile psihosociale la locul de muncă (stres, hărţuire psihică), fenomen sesizat la Inspecţia Muncii din ce în ce mai des, aspect pe care îl vom trata cu prioritate în următoarea perioadă”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, citat de news.ro.
Iată cum și-a spurcat angajatele patronul cipriot!
„Știți ceva, idioții dracului? Cheltuiesc 15.000 de lire pe lună! De ce? Pentru munca voastră de căcat. Sunteți cu toții niște idioți! Nici unul dintre voi nu este recunoscător! Tăceți din gură! M-am săturat de voi toți! V-ați comportat ca niște animale! Sunteți dezgustători! Duceți-vă dracului, țăranii dracului!”, țipa cipriotul la angajatele sale.
Conform observatorulph.ro, Eleftherios Vanellis n-ar deține nici o funcție de conducere în cadrul societății de textile, ci ar fi angajat ca director tehnic în cadrul companiei. Administrator al firmei ar fi cipriotul Dimitriou Andreas, în vârstă de 71 de ani.
Poliţiștii prahoveni au declanşat o anchetă în urma acestei înregistrări video Ancheta poliţiştilor ține cont şi de informațiile de pe profilul de Facebook al patronului, care ar fi distribuit simboluri naziste, potrivit observatorulph.ro.
„Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi”, conform art. 5 din legea 107/2006.