Păunii lui nea Nicu „păzesc” palatul din Primăverii

28 ianuarie 2018 17:01   Național
Ultima actualizare:

Ceaușescu nu mai e, dar urmașii păunilor săi păstrează încă vie pasiunea fostului dictator pentru aceste minunate păsări. Ei sunt una din principalele atracții ale fostei reședințe oficiale a familiei prezidențiale din cartierul bucureștean Primăverii.

Deși era un vânător înrăit, ceea ce i-a atras titulatura de „măcelar”, Nicolae Ceaușescu a dovedit o dragoste ieșită din comun față de câini și păuni. Perechea sa de labradori, Corbu și Sarona, avea statut privilegiat. Câinii dormeau în casa de la Snagov, pe canapele Ludovic al XIV-lea, spre disperarea Elenei Ceaușescu. La fel de iubiți erau și cei șase păuni ai familiei, mutați după 1985 de la Neptun la reședința din cartierul bucureștean Primăverii. Dar, spre deosebire de patrupedele cuplului prezidențial, care au murit de foame fiindcă au refuzat să fie hrănite de alte persoane decât stăpânul lor, păunii au prosperat. Acum sunt la a șaptea generație și grupul lor s-a mărit cu un membru. Un mascul adult, două femele și patru pui – iată moștenirea primei generații!

Urmașii păunilor lui Ceaușescu sunt hrăniți de administratorii Palatului Primăverii, în fiecare zi, cu boabe de grâu și de porumb, dar și cu semințe de floarea soarelui. Deși pot zbura în voie, păunii nu simt nevoia să părăsească locuința fostului lor stăpân. Adesea se refugiază pe acoperișul casei, în căutarea unui loc însorit, mai ales iarna. Rareori, zboară și prin vecini, dar se întorc mereu la „cuib”. Înaripatele nu au nume, însă doamnele care au grijă de ele le alintă în diverse moduri. Pasiunea pentru păuni se vede peste tot în locuința foștilor dictatori. Tablouri, tapete și mozaicuri care înfățișează grațioasele păsări sunt la mare cinste.

Mozaicurile au fost realizate cu piese din Italia de artiștii români Florin Pîrvulescu și Olga Porumbaru. Elena Ceaușescu a făcut și ea o pasiune pentru lucrările artiștilor români și a comandat două lucrări pentru apartamentele sale din vila prezidențială. 

Palatul Primăverii a fost deschis publicului larg, pentru vizitare, în 21 martie 2016. De ziua fostului dictator, pe 26 ianuarie 2018, a fost inaugurată expoziția de obiecte-cadou „Din istoria unei zile: 26 ianuarie”. Expoziția poate fi vizitată pînă la 1 martie 2018, de marți până duminică, între orele 10.00 și 17.00. Biletul costă 35 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru elevi, studenți și pensionari. Copiii sub 7 ani au acces gratuit.

Mai multe