Pe ce dată va începe Evaluarea națională a elevilor din clasele mici, în 2019
Emoții pentru părinții elevlor din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. În luna mai, vor trece pentru prima oară în viața lor prin stresul unui examen. Oficialii din Ministerul Educației doresc să vadă evoluția elevilor, de aceea îi testează din doi în doi ani, până la terminarea liceului.
Copiii de 8, 10 și 12 ani se pregătesc de primele examene din viața lor. Imediat după vacanța de primăvară, 20 aprilie – 5 mai, circa 450.000 de elevi din clasele mici vor susține Evaluarea națională 2019.
Probele se vor desfășura în intervalul 7 - 23 mai 2019.
- Evaluarea națională a elevilor din clasa a II-a va avea loc în perioada 7 - 10 mai. Probele scrise la Limba română și limba maternă sunt programate în 7 mai, fiind urmate a doua zi (8 mai) de testele de citire la cele două discipline.
- Proba de Matematică este prevăzută pentru data de 9 mai, în timp ce proba de Limbă română (scris și citit) pentru elevii din rândul minorităților naționale se va desfășura în data de 10 mai.
- Evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar (la finalul clasei a IV-a) are următorul calendar: Limba română (14 mai), Matematică (15 mai) și limba maternă (16 mai).
- Elevii claselor a VI-a vor susține Evaluarea națională în zilele de 22 mai (Limbă și comunicare) și 23 mai (Matematică și Științele naturii).
- Rezultatele se comunică doar părinților, nu se pun în catalog.
Subiecte la Evaluarea națională la clasele mici 2019
Ministerul Educației a introdus Evaluări naționale, cu subiecte unice pe țară, pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, pentru a diminua dezastrul de la examenul la clasa a VIII-a și de la Bacalaureat. Prin aceste testări, din doi în doi ani, se va cunoaște nivelul de pregătire a elevilor. În funcție de rezultate, profesorii și părinții vor afla unde este nevoie de studiu suplimentar.
Subiectele vor fi elaborate de specialiștii Ministerului Educației. Testele vor fi clar formulate, de nivel mediu și vor avea un format asemănător cu cele internaționale (tip PISA). Probele vor fi susținute în școlile unde învață elevii. Aceștia vor fi supravegheați de învățătorii și profesorii lor. Până acum, doar eșantioane reprezentative din toată țara, de circa 5.000 de elevi din clasa a VI-a, au mai dat astfel de teste. Rezultatele au contat pentru statistici internaționale.
Rezultatele vor fi comunicate în termen de șapte zile, dar notele nu vor fi trecute în catalog, nu vor fi afișate, nu vor fi făcute publice.
Subiecte clasa a II-a
Elevii vor avea 30 de minute să rezolve subiectele de la fiecare din cele trei teste. Copiii trebuie să știe să citească și să înțeleagă texte elaborate pentru vârsta lor. De asemenea, la proba de Matematică trebuie să rezolve probleme studiate la clasă.
Subiecte clasa a IV-a
Primul test urmărește evaluarea competențelor de înțelegere a textului scris în limba română, al doilea test are subiecte de Matematică, iar al treilea se adresează elevilor care studiază în limba maternă. Pentru rezolvarea subiectelor elevii vor avea la dispoziție 60 de minute pentru fiecare test în parte.
Subiecte clasa a VI-a
Primul test va fi la disciplina Limbă și comunicare, al doilea este la Matematică și Științele naturii. Subiectele vor fi din materia studiată la clasă. Pentru rezolvarea acestora vor fi alocate câte 60 de minute.