Pedepse mari pentru plagiatori

9 martie 2016 9:41   Național
Ultima actualizare:

Cine are de gând să copieze rând cu rând din alte lucrări științifice și să nu-și pună mintea la contribuție atunci când își întocmește doctoratul sau scrie o carte, ar trebui să se gândească bine înainte. E posibil ca pe viitor să se facă închisoare pentru furtul intelectual.

O iniţiativă legislativă de modificare a Codului Penal propune ca plagierea unor lucrări să fie pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, iar lucrările de doctorat sau ştiinţifice dovedite a fi plagiate să devină nule de drept.

Proiectul  a fost discutat ieri în Comisia juridică a Senatului, scrie news.ro.

Propunerea a fost susţinută de senatorul independent Valeriu Todiraşcu, care a ţinut să precizeze că iniţiativa aduce, pe lângă sancţionarea cu închisoare a furtului intelectual, şi anularea imediată a acelor lucrări ştiinţifice declarate a fi rezultatul unui plagiat.

Reprezentantul Guvernulului a precizat că Executivul nu susţine acest proiect, întrucât ”plagiatul” este reglementat în legislaţia actuală şi s-ar crea o dublare a acestor sancţiuni privind drepturile de autor.

Senatorul Nicolae Vlad Popa (PNL) a precizat în cadrul discuţiilor că iniţiativa legislativă vine în acoperirea unui vid legislativ în acest moment în privinţa operelor de doctorat  plagiate.

”Avem o faptă gravă care nu este pedepsită în România, pentru că există o cale prin care se poate bloca cercetarea plagiatului. De asta am semnat această iniţiativă, pentru că este o faptă gravă şi lucrurile stau rău în România, pentru că se consideră că furtul intelectual, atâta timp cât nu este pedepsit, este acceptat”, a spus senatorul PNL.

Iniţiativa legislativă a fost supusă la vot, înregistrându-se 4 voturi ”pentru” şi 4 voturi ”împotrivă”. Decizia Comisiei juridice a fost ca propunerea să meargă la votul în plen fără un raport de admitere sau de respingere.

Mulți politicieni de renume au fost acuzați de plagiat, printre ei aflându-se Victor Ponta, fostul ministru al Educaţiei, Ioan Mang, fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, actualul șef de la Interne, Petre Tobă, dar și medicul Mircea Beuran.

Ce înseamnă să plagiezi

Plagiatul reprezintă însuşirea ideilor, metodelor, procedurilor, tehnologiilor, rezultatelor sau textelor unei alte persoane, indiferent de calea prin care acestea au fost obţinute, prezentându-le drept creaţie proprie. 

Indiferent de tipul autorului real şi de forma de publicare (anonimă, sub pseudonim, sau sub numele real), preluarea creaţiei acestuia fără specificarea corectă a sursei reprezintă plagiat.

Și dacă copiezi o singură frază este plagiat

Dacă un citat este mai scurt de 50 de cuvinte sau patru rânduri, citatul trebuie încadrat între ghilimele duble în corpul textului.

Dacă vorbim despre un pasaj mai mare de atât, atunci trebuie formatat ca un bloc de text, detașat de restul scrierii. 

Mai multe