Pelerinii s-au transformat în protestatari: «O să dați socoteală cu toții!»
Ziua Sfintei Cuvioase Parascheva a fost sărbătorită la Iaşi, în condiţii speciale. Pe scaunele amplasate în faţa Catedralei Mitropolitane au avut acces doar 500 de persoane, toate cu reşedinţa în Iaşi, decizie care a stârnit controverse în rândul credincioşilor. Mai mulţi participanţi au protestat şi au strigat, printre altele, „Duceţi-vă la diavol!” şi „Jos dictatura!”
În 14 octombrie, în fiecare an, este Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, sărbătoarea religioasă a fost limitată doar la slujba ţinută la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
Sfânta Liturghie a început în jurul orei 9.00 şi s-a desfăşurat pe podiumul din curtea Catedralei Mitropolitane. Soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi a fost unul restrâns - 15 persoane. La evenimentul religios n-au venit ierarhi din străinătate sau din alte zone din ţară, ci doar din zona Moldovei. Accesul spre scaunele amplasate de Primăria Iaşi s-a făcut prin puncte controlate de Jandarmerie, iar locurile au fost ocupate în ordinea sosirii.
Restricţiile au stârnit controverse în rândul credincioşilor, motiv pentru care au avut loc şi câteva proteste în faţa Mitropoliei, arată adevărul.ro. Mai mulţi oameni s-au adunat pe pietonal, în zona unde au fost amplasate garduri metalice, arătându-se nemulţumiţi de regulile impuse la manifestările religioase din acest an. Cei prezenţi au strigat: „O să daţi socoteală cu toţii!”, „Duceţi-vă la diavol!” şi „Jos dictatura!”. Unii dintre protestatari s-au manifestat agresiv faţă de jurnaliştii prezenţi în zonă, dar şi faţă de alţi credincioşi.
Aproximativ 50 de persoane din rândul celor care protestau au fost evacuate de o echipă de jandarmi şi de preoţi, invocându-se riscuri sanitare. Credincioşii s-au certat însă cu jandarmii până când au fost lăsaţi să se aşeze la rând. Majoritatea nu sunt din Iaşi, aproape nici unul n-a purtat mască, dar au avut steaguri, icoane sau chiar haine preoteşti. Aceştia au stat în grup compact, fără să respecte distanţarea fizică, scrie ziaruldeiasi.ro. Organizatorii au amplasat două ecrane mari pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt – unul cu orientare spre Piaţa Unirii, iar celălalt - spre Palatul Culturii.
Astfel, persoanele care nu se numără printre cei 500 de credincioşi care şi-au ocupat un loc în faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, au avut posibilitatea să urmărească slujba de la distanţă. Un sobor de preoţi slujitori ai Catedralei Mitropolitane, condus de Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, au oficiat rugăciuni şi au participat la primele ore ale dimineţii la procesiunea de scoatere a raclei cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Evenimentul s-a derulat în prezenţa a aproximativ 100 de persoane din Iaşi. După procesiunea din jurul Catedralei Mitropolitane, racla cu moaşte a fost depusă în baldachinul special amenajat în curte spre închinare. La pelerinajul din acest an, pentru prima dată în ultimii mai bine de 30 de ani, racla cu moaştele sfinte nu a mai fost scoasă din Catedrala Mitropolitană pe 8 octombrie, aşa cum spunea tradiţia. Racla a fost adusă în Curtea Mitropoliei doar în 14 octombrie, când a fost sărbătorită Ziua Sfintei Cuvioase Parascheva.