Pensia pentru limită de vârstă. Cine se poate pensiona în 2017

16 ianuarie 2017 13:54   Național
Ultima actualizare:

Pensia pentru limită de vârstă e cea mai întâlnită categorie de pensie din sistemul public, obținerea acesteia fiind condiționată de atingerea vârstei standard de pensionare și de efectuarea stagiului minim de cotizare.

Vârsta standard de pensionare este, în momentul de față, de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei. Totodată, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, indiferent de sex.

Totuși, atingerea acestor vârste și stagii de cotizare este făcută treptat, prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor. Dacă pentru bărbați deja s-a ajuns la cele trei limite încă de la începutul anului 2015, pentru femei s-a ajuns momentan doar la limita stagiului minim de cotizare, iar la limita stagiului complet de cotizare și a vârstei standard de pensionare se va ajunge abia în anul 2030, scrie avocatnet.ro.

Din moment ce vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sunt calculate în funcție de data nașterii fiecărei persoane, Legea nr. 263/2010 ne permite să aflăm cine îndeplinește în 2017, cel puțin teoretic, condițiile pentru a obține pensia pentru limită de vârstă.

Mai multe informaţii despre pensia pentru limită de vârstă găsiţi aici.

Așadar, persoanele care împlinesc vârsta standard de pensionare, conform tabelului de mai sus, se pot pensiona în 2017, cel puțin teoretic, pentru limită de vârstă. Însă doar dacă au atins cel puțin stagiul minim de cotizare. Acest stagiu reprezintă, în cuvinte mai simple, perioada în care o persoană a muncit cu forme legale și angajatorul i-a plătit contribuția la pensii. În stagiul de cotizare sunt incluse și unele perioade în care nu s-a lucrat, cum ar fi cele de incapacitate temporară de muncă sau cele aferente concediului pentru creșterea copilului, potrivit sursei citate mai sus.

Cererile de pensionare depuse prea devreme sunt respinse

Pensia e acordată la cererea persoanei îndreptățite să o primească, se arată în Legea nr. 263/2010, iar solicitarea se poate depune fie personal, fie prin mandatar desemnat prin procură specială. Atât cererea de pensionare, cât și actele cu care se face dovada îndeplinirii condițiilor de pensionare pot fi depuse la casa de pensii numai din ziua în care acele condiții sunt îndeplinite efectiv.

Mai multe