Pensiile vor crește prin recalculare. Vor fi introduse toate veniturile câștigate pentru care s-au achitat contribuții

2 septembrie 2021 12:29   Național
Ultima actualizare:

Vești bune pentru pensionari! Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a anunțat că pensiile vor crește prin recalculare. Și asta pentru că în formula de calcul vor fi introduse toate veniturile câștigate pentru care s-au achitat contribuții.

Nu mai puțin de cinci milioane de dosare vor fi evaluate și recalculate. Pentru complexul proces vor fi angajate 1.000 de persoane.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a spus că la final pensiile vor crește, în special cele mici. Mai exact, vor fi introduse sporurile  cuprinse în anexa 15 din Legea 263/2010.

”Noi trebuie să reușim să le evidențiem, să le introducem în programul informatic, astfel încât în momentul când avem și actul normativ aprobat să putem să dăm aceste drepturi, care sunt practic niște drepturi suplimentare față de actuala legislație și va constitui și acest lucru la o creștere a pensiilor. Sunt niște sporuri care nu sunt luate în calcul și mă refer, în principal, la acordul global, principala formă de atribuire care a fost înainte de 1989, înainte de Revoluție, dar și la celelalte sporuri cu caracter nepermanent: prime, premii ore suplimentare, lucru sistematic pe timpul nopții și alte sporuri specifice fiecărei ramuri de activitate”, a explicat Daniel Baciu.

Pentru a constitui venit luat în calcul la pensie este necesar ca acesta să fi fost impozitat.

Se schimbă formula de calcul la pensii

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anunțat că urmează să se schimbe formula de calcul a pensiilor, ce va fi anunțată la începutul anului 2023.

”Prin această nouă formulă, pensiile mai mici vor crește mai mult decât pensiile care ies în momentul de față mai mari pentru cei care se pensionează. Este o schimbare fundamentală de calcul a pensiilor în România”, a precizat demnitarul, la Digi24. Acesta mai spune și că vor fi oferite bonificații pentru românii care vor lucra chiar dacă au împlinit vîrat standard de pensionare. ”Intenționăm ca pentru cei care optează să rămână în activitatea profesională să creăm un sistem de bonificare în calculul pensiilor astfel încât oamenii să fie stimulați să rămână mai mult la muncă. În momentul în care la calculul pensiei se adaugă un procent în funcție de cât au contribuit oamenii are legătură cu perioada de contributivitate și cu nivelul veniturilor. E un stimulent pentru cei care rămân în activitatea profesională”, a explicat Turcan.

Citește și: 

Se fac angajări la Casa de Pensii. Este nevoie 1.000 de persoane pentru recalcularea pensiilor și digitalizarea dosarelor

Ghidul pensionarului în 2021. Ce îi așteaptă pe bătrâni, dar și ce trebuie să știe românii care se pregătesc de pensionare

Mai multe