Perdele forestiere în calea zăpezilor. Câți copaci au fost plantați de Romsilva

19 decembrie 2019 16:09   Național
Ultima actualizare:

Autoritățile plantează de ani de zile perdele forestiere de-a lungul autostrăzilor și drumurilor naționale cu risc de înzăpezire. În 2019, Romsilva anunță că au apărut 340.000 de noi puieți, pe o suprafață de 68 de hectare.

Romsilva a înființat în acest an perdele forestiere pe o lungime de 22,6 kilometri, pe mai multe șantiere din județele Călărași și Constanța. Iar costul s-a ridicat la 890.000 de lei.

În anii precedenți, Regia Națională a Pădurilor a plantat gard viu, pentru siguranţa pe şosele, pe o suprafață pe o lungime de peste 10 kilometri pentru protejarea autostrăzii A2.

Romsilva promite 197 km de perdele forestiere

În următorii ani, perdelele forestiere vor fi plantate pe încă 197 kilometri. Dintre care 120,6 kilometri la  marginea autostrăzilor A1, A2 și A3 și restul pentru protejarea Centurii București și a drumurilor pe raza județelor Argeș, Arad, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Ialomița, Giurgiu și Vrancea.

 În lipsa copacilor, aceste drumuri se blochează ori de câte ori ninge abundent.  În mod normal,  România ar avea nevoie de 1.700 de kilometri.

”Până în prezent, s-au depus la autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură proiecte de Hotărâri de Guvern privind aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere pentru realizarea a 12 obiective de investiții, cu o suprafață totală de 324,73 hectare, din care au fost adoptate trei Hotărâri de Guvern pentru suprafața totală de 87,62 hectare. Se lucrează la planurile parcelare, planurile topografice și listele de imobile pentru 16 obiective de investiții. În acest moment, sunt întocmite și recepționate de Oficiul pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară planurile topografice pentru suprafața de 119,99 hectare”, anunță oficialii Romsilva.

Agricultorii, deranjați de perdelele forestiere

Proprietarii trenurilor sunt însă nemulțumiți și se plâng că au primit cel mult 2 lei pentru metrul pătrat. În plus, agricultorii s-au că perdelele sunt amplasate prost şi le blochează în unele locuri accesul cu utilajele ca să-și muncească pămânutul.

Plantarea perdelelor forestiere ar fi trebuit să înceapă în 1998, când a fost dată o ordonanţă de urgenţă. Actul normativ a fost modificat însă de mai multe ori, iar operaţiunea ar fi trebuit demarată în 2002.

Problema a revenit în discuţie la fiecare zăpadă. Dacă ar mări ritmul, Romsilva ar putea planta 100 de kilometri pe an, iar după 16 ani toată infrastructura afectată iarna de viscol ar fi protejată de copaci.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/pomisorii-astia-ne-scapa-de-troiene

https://www.click.ro/news/national/harta-online-pentru-soferi-cum-poti-afla-care-sunt-drumurile-cu-cel-mai-mare-risc-de

Mai multe