Pericol în păduri! 700 de pădurari au fost bătuți, 6, uciși de hoții de lemn. Proiect de lege pentru protejarea lor

12 mai 2021 13:46   Național
Ultima actualizare:

Hoții de lemn au devenit din ce în ce mai periculoși. O statistică a Ministerului Mediului arată că, în ultimii ani, 700 de pădurari au fost bătuți, iar alți 6 au fost uciși. Pentru protejarea acestora, autoritățile au inițiat un proiect de lege, care prevede ca agresarea lor să fie considerată ultraj.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a depus în Parlament, în calitate de senator, un proiect de lege care prevede includerea personalului silvic, alături de polițiști și jandarmi, în categoria de personal pentru care ultrajul se sancționează cu pedepse sporite.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna: ”Este datoria noastră să ne asigurăm că pădurarii sunt protejați”

”Am luat decizia de a depune proiectul de lege împreună cu reprezentanții Federației Sindicatelor din Silvicultură - Silva, în cadrul întâlnirii din 21 aprilie. Această modificare legislativă va conduce, alături de dotarea corespunzătoare a personalului de teren, la descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor. Aproape fără excepție, toate actele de ultraj au loc în situații în care personalul silvic intervine în numele statului, pentru prevenirea infracțiunilor la regimul silvic. Este datoria noastră să ne asigurăm că acești oameni, aflați în linia întâi în lupta cu hoții de lemne, se bucură de statutul și protecția cuvenite”, a declarat Tánczos.

În ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâți de hoții de lemn, iar peste 700 au fost atacați de infractori, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuințe, anexe gospodărești).

Odată adoptată modificarea legislativă, în cazul săvârșirii faptelor reglementate în alin. (1)-(3) din art. 257 Cod penal, asupra personalului silvic aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, pedepsele prevăzute de lege vor fi majorate cu jumătate.

”Înăsprirea regimului sancționator pentru ultrajul săvârșit împotriva personalului silvic va conduce, pe termen scurt, la descurajarea actelor de agresiune la adresa autorității statului, permițând personalului de specialitate silvică să-și îndeplinească atribuțiile într-un cadru mai sigur, iar pe termen lung, va contribui la scăderea infracționalității la regimul silvic”, a explicat demnitarul.

Citește și: 

Snopit în bătaie de hoții de lemne

La o zi după crima din Maramureș, un alt pădurar a fost bătut și amenințat cu moartea!

Mai multe