Pericol la graniță. Primul focar de pestă la oi și capre în Bulgaria
După ce mii de porci au fost uciși din pricina pestei porcine, iată că și oile și caprele sunt în pericol. Primul focar de pestă a micilor rumegatoare din UE a fost confirmat în Bulgaria în data de 23 iunie a acestui an, iar autoritățile din țara noastră se pregătesc de ce este mai rău.
Din cauza focarelor de pestă porcină, au fost uciși mii de porci, în opt județe. Iată că acum este pericol la frontiera de sud unde a apărut primul focar de pestă la micile rumegătoare, adică oi și capre.
Primul focar de pestă a micilor rumegatoare din UE a fost confirmat în Bulgaria în data de 23 iunie a acestui an, apoi în 28 iunie și 9 iulie. De o lună, nu a mai fost confirmat un alt focar de boală în Bulgaria, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară (ANSVSA).
Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv oile și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare.
Ce fac autoritățile din țara noastră
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ANSVSA a alertat veterinarii din țară care au informat fermierii și comercianții despre pericol.
Medicii veterinari au fost instruiți cum să recunoască semnelor clinice de boală.
A fost întărite controalele în punctele de trecere la frontieră în ceea ce privește transporturile de rumegătoare din Bulgaria și Turcia, având în vedere că ultimele animalele la care s-a confirmat boala nu prezentau semne clinice, confirmarea făcându-se în baza investigațiilor de laborator.
Măsuri urgente împotriva pestei
Este interzisă expedierea/achiziționarea din Bulgaria de oi, capre, material seminal, ovule și embrioni de la rumegătoare mici și introducerea acestora pe teritoriul României. Focarele sunt în comunele Bolyarovo și Elhovo din regiunea YAMBOL, comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo și Tsarevo din regiunea BURGAS. Ambele regiuni se află în apropierea graniței Bulgariei cu Turcia.
Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.
Ce este pesta micilor rumegătoare
- Este o boală infectocontagioasă, de natură virotică, întâlnită la capre si oi, cu evoluţie supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei digestive şi a căilor respiratorii.
- Maladia a fost identificată în Africa, în 1942, în Coasta de Fildes, de unde s-a extins foarte repede în diferite ţări din Africa şi Asia. În 1989 a fost diagnosticată în Egipt şi în districtul Villupuram din India.
- Sunt receptive, în condiţii naturale, rumegătoarele mici si în special caprele. Sunt frecvente situaţiile în care boala evoluează la capre, fără ca ovinele să fie afectate. La capre, sensibilitatea cea mai mare o prezintă rasele pitice din Africa de Vest (rasa lagunară, Kirdi, Djallonke etc.), precum şi animalele tinere de 3 – 18 luni.
- Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv.
- În ţările în care boala evoluează frecvent, animalele bolnave se izolează și, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică. Se aplică dezinfecţia şi vaccinarea animalelor sănătoase.