Personalități care au murit la cutremurul din 1977

2 martie 2019 12:16   Național
Ultima actualizare:

55 de secunde de groază, pe 4 martie 1977, de la ora 21:22:22. Pereții s-au prăbușit, geamurile s-au spart, focul a izbucnit! Unii s-au repezit îngroziti pe scări sau spre ieșiri, alții au rămas încremeniti în casă, paralizați de teamă. Printre victimele cutremurului din 1977 au murit și mari personalități.

Au trecut 42 de ani de la marele cutremur din 1977, dar românii sunt și astăzi îngroziți că seismul s-ar putea repeta.

Cutremurul din 1977, cât 10 bombe atomice

Vineri, 4 martie 1977. Lună plină. Primăvara bătea la ușă. Apăruseră deja mugurii copacilor. La televizor era filmul bulgaresc ”Dulce si Amar”. Nicolae Ceaușescu, aflat în Nigeria, participa la dineul oficial dat de președintele african. Nimic nu prevestea urgia care urma sa se abata asupra României.

La ora 21.22.22, seismul, cu magnitudinea de 7, 2 grade pe scara Richter, panichează întreaga țară. Violența lui s-a înregistrat atât pe verticală, cât și pe orizontală, în directia nord-sud și est-vest. Epicentrul a fost în zona Vrancea, la o adâncime de circa 110 km. Am aflat mai târziu că plăcile tectinice s-au prăbușit cu 60º. Toate stațiile seismice de pe glob, aflate pe recepție, au reperat cutremurul.

Prima stație care a primit și analizat informațiile primite în urma cutremurului a fost cea de la Golden-Colorado (Statele Unite). Energia distructivă eliberată de seism a fost estimată ca egală cu cea emisă de 10 bombe atomice de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei!

În multe localități din țară, pereții s-au prăbușit, geamurile s-au spart, focul a izbucnit! Unii s-au repezit îngroziti pe scări sau spre ieșiri, alții au rămas încremeniti în casă, paralizați de teamă. Aceeași teamă care i-a îndemnat pe alții să se arunce de la etaj. S-au înregistrat chiar și cazuri de femei care au născut înainte de vreme.

Printre victimele cutremurului din 1977 au murit și mari personalități

În Capitală au căzut 32 de blocuri și clădiri mari. Alte peste 130 au fost grav avariate. Mormane de ruine au ajuns clădirile de la Lizeanu-colț cu Ștefan cel Mare, Continental-Colonadelor, Dunărea, Scala, Casata și Nestor.

Sub darâmaturile blocului de la Colonadelor și-au găsit sfârsitul:Toma Caragiu, Alexandru Bocăneț, Doina Badea împreună cu soțul și cei doi copii, poeta Veronica Porumbacu, criticul Mihai Petroveanu, poetul A.E. Baconski și soția sa. Din fericire, poeta Ana Blandiana nu se află în acel moment în imobil, fiind internată cu câteva zile înainte în spital.

Că prin minune, soțul, scriitorul Romulus Rusan, a fost găsit în viață sub mormanul de moloz. Alexandru Ivasiuc moare lovit de o piatră, în fața blocului Scala, care s-a prăbușit.

Pe 5 martie, se dau primele cifre ale dezastrului: 508 morți. 2.600 de răniți. Printre cei morți au fost descoperiți și criticul literar Mihai Gafița, actrița Eliza Petrăchescu, iar cascadorul Tudor Stavru a murit în timp ce căuta supraviețutori.

Surorile Oanei Zăvoranu au murit strivite la cutremurul din '77

În timpul cutremurului din '77, au murit fetele gemene ale Marioarei Zăvoranu, Camelia și Adriana, surorile mai mari ale Oanei Zăvoranu (45 de ani).

Fetițele aveau nouă ani și jumătate când au pierit sub dărâmăturile blocului Casata, din zona Piața Romană, care s-a prăbușit în urma seismului.

Fetițele gemene erau eleve în clasa a II-a. La cutremur au pierit și părinții adoptivi ai Marioarei, familia Radu, dar și unchiul și mătușa ei. 4 martie 1977 a fost ultima zi când Marioara  Zăvoranu i-a văzut pe toți în viață. Blocul de la Casata, din Piața Romană, nu a rezistat seismului, prăbușindu-se în doar câteva secunde. Oana avea patru ani la acea vreme.

Au fost gășiți supraviețuitori chiar și după 11 zile de la cutremur. Ultimul salvat, tânarul de 19 ani, Sorin Crainic, a stat sub darâmaturile fostului bloc Continental nu mai puțin de 250 de ore, înainte de a fi recuperat si redat vieții!

Sursa: historia.ro

Mai multe