Pesta porcină. Sacrificarea porcilor de Crăciun se va face după reguli stricte. Ce zice ANSVSA

27 noiembrie 2020 13:52   Național
Ultima actualizare:

Tai porcul de Crăciun? Autoritatea Națională Sanitar Veterinară pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA) a impus reguli stricte pentru saarificare, din cauza peste porcine.

România avea la începutul lunii 441 de focare active de pestă porcină africană, în 32 de judeţe. Cele mai multe erau în judeţele Teleorman, respectiv 70, Gorj – 38, Arad – 36, Iaşi – 26, câte 22 în Alba şi Dolj, Satu Mare -21, iar în Bihor, Ialomiţa şi Maramureş câte 20.

Astfel că și anul acesta scarificarea porcilor pentru masa de Crăciun se va face în condiții stricte. Veterinarii de la ANSVSA au venit cu un set de reguli, pe care fiecare crescător este obligat să le respecte.

Reguli sacrificare porc în gospodăriile populației     

  • verificarea respectării normelor sanitar-veterinare privind identificarea și înregistrarea animalelor;
  • intensificarea controalelor în vederea interzicerii creșterii extravilane (stâne, cantoane, societăți agricole, alte clădiri dezafectate etc.);
  • în cazul, în care proprietarul de animale constată:– înainte de sacrificare, apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă cu sânge, diaree cu sânge, etc)
  • după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii, acumulări de lichide în cavități, etc.
  • se va anunța de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

Reguli sacrificare porc în pensiuni și puncte gastronomice locale

  • este obligatorie efectuarea efectuarea cu 24 de ore a examenului ante-mortem, și ulterior al celui post-mortem;
  • în zona de tăiere trebuie luate măsuri pentru evitarea contaminării cărnii și organelor, ceea ce implică obligatoriu existența unei surse de apă potabilă rece și caldă, un recipient pentru colectarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman.
  • în zona în care are loc tranșarea cărnii trebuie luate măsuri pentru evitarea contaminării, ceea ce implică obligatoriu existența unei surse de apă potabilă rece și caldă și facilități corespunzătoare;
  • carnea tranșată și organele trebuie manipulate și depozitate în condiții igienice, inclusiv la temperatură controlată, de către persoane cu stare de sănătate și de igienă personală corespunzătoare, astfel încât să fie evitat orice risc de contaminare cu agenți fizici, chimici și microbiologici, respectiv pentru a nu compromite siguranța cărnii și a organelor.

Reguli sacrificare porc în fermele comerciale

  • verificarea modului de sacrificarea porcilor care se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine şi publicate pe site-ul ANSVSA. Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spații, decât cele autorizate sanitar veterinar;
  • verificarea modului de respectare a cerințelor legislației Uniunii Europene aplicabile comerţului cu porcine, precum și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA;
  • de asemenea, se vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratelor de Poliţie județene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne.
  • verificarea modului de respectare a cerințelor legale aplicabile comerţului cu carne proaspătă și produse din carne, ca urmare a apariției și evoluției unor focare de PPA.

Este interzisă punerea în consumul uman a cărnii de porc care nu a fost supusă examenului pentru detectarea Trichinella spp., iar carnea provenită de la porcinele infestate cu Trichinella spp. se declară improprie consumului uman și se elimină în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Cauzele intensificării pestei porcine în România

Conform studiului realziat de ANSVSA, în 2020 se estima o creştere a numărului de focare faţă de anul 2019. Din anchetele epidemiologice rezultă că principalele cauze care duc la apariţia de noi focare de pestă porcină africană sunt:

  • numărul mare de mistreţi, în unele fonduri de vânătoare fiind depăşită densitatea maximă de 0,5 mistreţi/kmp din cauza nerespectării cotelor de vânătoare;
  • nerealizarea cerinţei de a se vâna întreg efectivul de mistreţi în zonele infectate, conform Hotărârii nr. 3/2019 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă;
  • neefectuarea supravegherii pasive în sensul de necolectare a cadavrelor de mistreţi în vederea testării în direcţia PPA şi neutralizării ulterioare;
  • vânzarea/cumpărarea porcinelor domestice fără documente sanitar-veterinare care să ateste statusul de sănătate;
  • ieşirea porcinelor din zonele de protecţie şi supraveghere stabilite în jurul focarelor (minim 10 km), în conformitate cu cerinţele Directivei 2002/60/CE.
  • mişcările necontrolate de porcine realizate de comercianţii ilegali de animale vii;
  • sacrificarea porcinelor bolnave fără anunţarea medicului veterinar şi conservarea produselor provenite de la acestea, ţinând cont că datele ştiinţifice au demonstrat că virusul rezistă în produse congelate/conservate ani de zile;
  • administrarea de resturi alimentare netratate termic în hrana porcilor;
  • nerespectarea măsurilor de biosecuritate în special în gospodăriile populaţie, dar şi în unele exploataţii comerciale.
Mai multe