Peste 50 de dispăruţi în mare în acest sezon estival

18 septembrie 2015 11:47   Național
Ultima actualizare:

Record de înecați în acest sezon estival potrivit salvamarilor. Peste 50 de persoane și-au pierdut viața în apele mării pe întregul litoral românesc potrivit reprezentanților acestora, care au prezentat joi bilanțul activității lor. Ei au cerut printre altele reînființarea ”Poliției plajei”transmite corespondentul Mediafax

Salvamarii din sudul litoralului, din zona cuprinsă între Costinești și Mangalia, s-au reunit, joi, în stațiunea Jupiter şi au prezentat, într-o conferință de presă, activitatea din această vară, dar şi câteva propuneri pentru îmbunătățirea activității în următorul sezon estival.

Şeful salvamarilor din sudul litoralului, George Lipoveanu, a precizat că, în această vară, pe întreg litoralul românesc, peste 50 de persoane au murit înecate în apele mării, în ansamblu fiind înregistrate de trei ori mai multe incidente decât în anii precedenți.

Din păcate, este un bilanț puțin cam trist. Din informațiile pe care le avem, pe tot litoralul, 52 - 53 de persoane au dispărut în acest sezon. E adevărat, mai mult de două săptămâni au fost furtuni foarte mari și am avut probleme”, a declarat George Lipoveanu.

Potrivit acestuia, ar fi putut fi salvate mai multe vieți dacă ar fi existat o Poliție a plajei, care să intervină și să-i amendeze pe turiștii care nu respectă steagurile arborate şi sfaturile salvamarilor și intră în mare atunci când scăldatul este interzis.

"Îi rog pe parlamentarii constănțeni să ne sprijine cu reînființarea Poliției plajei. Pot veni vara polițiști din țară, detașați. Ne place sau nu, Capitala se mută vara pe litoral. Este extraordinar de important să ai un polițist al plajei acolo unde sunt și salvamari, pentru că aceștia nu au și competența de a amenda oamenii. Prezența polițiștilor ar putea să salveze viața multor oameni. (...) În momentul în care avem steagul roșu arborat nici nu mai știm ce să facem ca să-i oprim pe cei care vor să intre în apă. Poliția plajei poate salva viețile, la fel ca și salvamarii. Plus că patrulatul va duce și la scăderea furturilor de pe plajă”, susţin reprezentanții salvamarilor.

Ei au precizat că numai în sudul litoralului salvamarii au salvat peste 270 de persoane de la înec.

Şeful salvamarilor din zona de sud a litoralului a mai spus că, deși există părerea generalizată că tinerii care merg să se distreze în zona Vama Veche și 2 Mai ar fi mai teribiliști, cazurile de înec sunt mult mai rare acolo decât în restul stațiunilor.

"Vreau să vă spun o chestie interesantă: deși foarte mulți spun că la Vama Veche sunt oameni cu adrenalină mai multă, acolo să știți că sunt mai cuminței. Cât sunt ei de năzdrăvani înțeleg mult mai bine riscurile. Nu știu care este explicația, nu mă pricep, dar așa este", a afirmat George Lipoveanu.

De asemenea, în cadrul conferinţei de presă, şeful salvamarilor a ținut să precizeze că banii necesari pentru finanţarea serviciului de salvamar au venit întotdeauna de la bugetul de stat, niciodată de la primării.

"Tot timpul ne-am zbătut ca banii să vină de la bugetul de stat. Niciodată primăriile nu au dat din bugetul lor. Să nu se mai laude nimeni că s-a dat din bugetul primăriei. Acești bani au venit direct de la Guvernul României pentru sistemul de salvamari și prim ajutor”, a mai declarat George Lipoveanu

Mai multe