Pfizer sau Moderna? Cu ce ne imunizăm? Cine ia decizia și pe ce criterii. Ce spun specialiștii români și americani

12 ianuarie 2021 17:01   Național
Ultima actualizare:

Vaccinul Moderna ajunge miercuri în România, iar cele 14.000 de doze care fac parte din prima tranșă, vor fi depozitate, pentru început, la Institutul Cantacuzino din București. Vom avea, așadar, două variante de imunizare: cu vaccinul Pfizer BioNTech, dar și cu cel produs de americani. Cine decide cu care dintre cele două ne vom vaccina? Medicii! Iar alegerea o vor face după anumite criterii.

Prima tranşă de vaccin anti-Covid produs de compania Moderna va sosi miercuri în România. În acest context, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat la Digi24 cine va decide ce tip de vaccin va fi administrat fiecărei persoane în parte, dar și cum vor fi distribuite dozele în centrele din Capitală și la nivel național.

Valeriu Gheorghiță: „Evaluarea se face de către personalul medical”

"Evaluarea se face de către personalul medical din centrul de vaccinare. Există o diferență între cele 2 tipuri de vaccinuri. Moderna e indicat la persoanele de peste 18 ani, iar Pfizer la cele de peste 16 ani. Decizia va fi a medicului și a personalului din centrul de vaccinare ținând cont de disponibilitate. Volumul dozelor livrate de Moderna este mic. Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor există cele 2 tipuri de vaccin. Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare", a spus Gheorghiță.

Diferențele dintre Moderna și Pfizer

Experți americani sunt de părere că  profilurile de siguranță și eficacitatea celor două vaccinuri sunt similare. Logistica manipulării și a depozitării diferă însă substanțial, scrie Healthline. Dr. Eric Cioe-Pena, director de sănătate globală la  Northwell Health din New York a declarat că „cel mai mare dezavantaj al vaccinului Pfizer este doar modul în care trebuie depozitat și anume înghețarea sa la -80 de grade. Acest lucru presupune și asigurarea unei manipulări speciale”. Și alți specialiști sunt de aceeași părere și anume că ambele vaccinuri sunt eficiente, dar condițiile de păstrare sunt diferite. Ambele necesită o depozitare la rece, dar cel produs de Pfizer-BioNTech are nevoie de congelatoare speciale care să-i asigure temperaturi foarte scăzute. 

Cine s-ar putea vaccina cu Moderna?

Potrivit specialiștilor americani, vaccinul Moderna ar fi mai indicat persoanelor care locuiesc în zone rurale mici deoarece nu este atât de pretențios din punct de vedere al depozitării. În schimb, Pfizer ar putea fi alocat persoanelor care locuiesc în marile orașe, acolo unde există instituții ce-i pot asigura condițiile de păstrare. Este vorba despre orașe unde există centre medicale, spitale sau alte instituții ce dețin tehnica și tehnologia necesară păstrării în siguranță a vaccinului. Acele congelatoare speciale sunt deținute doar de anumite instituții cu profil medical.

Ce trebuie să știm despre reacțiile alergice

Ambele vaccinuri, scrie Healthline.com, au produs și reacții alergice dar acestea au fost extrem de puține. Însă, acest lucru a fost un semnal de alarmă pentru specialiști, motiv pentru care Institutele Naționale de Sănătate au început să elaboreze studii și cercetări pentru a afla de spre ce este vorba și dacă aceste răspunsuri ale organismului pot duce la complicații severe sau chiar deces. Astfel, Dr. Sam Sun, directorul Fundației inDemic, care conduce o întreagă echipă de oameni de știință, cercetători, specialiști, medici și epidemiologi cu experiență în domeniul terapiei și al vaccinurilor Covid-19 au declarat că în prezent se analizează o substanță ce se regăsește în ambele vaccinuri și care este utilizată la scară largă și la fabricarea altor medicamente, produse cosmetice și chiar alimente. În urma analizelor efectuate, s-a constata că ambele vaccinuri conțin PEG-2000 sau Polietilenglicol - o substanță ce s-ar putea face vinovată de declanșarea anafilaxiei. 

CITEȘTE ȘI: Primele declarații ale asistentei vaccinate: "Este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut până acum"

Au medicii vreo preferință? Nu!

Dr. Rob Davidson, medic de urgență în Michigan, a declarat că a primit vaccinul Moderna pentru imunizarea populației deoarece unitatea medicală unde profesează se află într-o zonă rurală mică și nu are congelatoarele necesare stocării vaccinului Pfizer. „Soția mea lucrează într-un alt spital mai mare din zonă și a primit vaccinul Pfizer. Amândoi ne simțim la fel de protejați”, a afirmat el. Dr. Paul A. Offit, director al Centrului de educație pentru vaccinuri, medic pediatru și specialist în boli infecțioase la spitalul pentru Copii din Philadelphia, a afirmat că va accepta și va folosi pentru imunizarea populației oricare dintre cele două vaccinuri. „Ce voi primi, aia voi folosi”. 

CITEȘTE ȘI: Medicul Valeriu Gheorghita: «Vaccinarea e cea mai sigură cale prin care noi putem reintra într-o viaţă normală»

Mai multe