Piaţa auto - paralizată în aşteptarea eliminării timbrului de mediu

29 decembrie 2016 7:54   Național
Ultima actualizare:

Zvonul că Anul Nou aduce eliminarea timbrului de mediu plătit de şoferi la înmatricularea maşinilor a blocat toată piaţa auto. Nimeni nu mai vinde, nimeni nu mai cumpără. Toată lumea aşteaptă să vadă ce se va întîmpla de la 1 ianuarie 2017.

Bate vântul prin târgurile auto din ţara! Aceleaşi maşini, nici un cumpărător. Motivul? Taxa auto ar putea fi eliminată de la 1 ianuarie 2017, astfel că întreaga piaţă auto ar putea fi dată peste cap.

În prezent, maşinile cu motorizări diesel, care în mod normal sunt mai scumpe decât varianta similară pe benzină, au ajuns mai ieftine decât cele pe benzină, din pricina taxei auto, care stabileşte un bir mai mare pentru motorină. Dacă taxa auto ar fi eliminată, raportul de preţ se va inversa.

“Nu mă grăbesc să cumpăr maşina, deşi aş avea nevoie. Inspectez piaţa şi aştept. Dacă se scoate taxa, am făcut treabă bună. Cumpăr şi înmatriculez. Dacă nu se scoate, asta e, plătesc. Nu am nimic de pierdut dacă mai aştept. Din contră. Pot câştiga câteva mii de euro, cât ar fi fost taxa auto”, spune Alex Adam, un bucureştean care inspecta zilele trecute târgul Autovit din Capitală.

Mai prost merge pentru vânzători. “Am un Opel de vânzare, stau cu el pe Olx de o lună de zile. Şi e un preţ super. Nu mă sună nimeni. Toţi zic că fac afacere de la 1 ianuarie, că scapă de taxă”, ne-a mărturisit Cosmin, un comerciant de maşini din Capitală.

Camera Deputaților a adoptat în calitate de for decizional Proiectul de lege privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Prin art. XII din legea mai sus menționată, se abrogă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule și astfel se elimină obligația de plată a timbrului de mediu cu ocazia primei înmatriculări a autovehiculelor.

Această lege nu a fost promulgată de către Președintele României, fiind sesizată Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea prevederilor acesteia. Curtea Constituţională a dat undă verde eliminării timbrului, legea s-a întost la Preşedinte care a retransmis-o Parlamentului. Eliminarea timbrului ar putea fi stabilită în orice moment, însă, la ora actuală, nimic nu este bătut în cuie.

Nici informaţia potrivit căreia timbrul de mediu ar urma să fie “integrat” în preţul carburanţilor nu se confirmă. “Precizăm că există o propunere legislativă, Pl – x 430/2016 privind instituirea taxei pe poluare, prin includerea acesteia în prețul carburantului, propunere respinsă de către Senatul României și care se află în dezbaterea Camerei Deputaților”, au transmis, pentru Click!, reprezentanţii Ministerului Mediului.

Potrivit avocatnet.ro, dacă timbrul de mediu nu va fi eliminiat, persoanele care își vor lua mașină în cursul anului 2017 vor trebui să plătească mai mulți bani față de cele care achită taxa în 2016. Asta pentru că valoarea în lei a timbrului pentru 2017 se calculează, potrivit legislației în vigoare, în funcție de cursul de schimb valutar leu-euro din prima zi lucrătoare a lunii octombrie 2016. În acest an, prima zi lucrătoare din luna în cauză a fost 3 octombrie, iar la data respectivă cursul de schimb valutar leu-euro a fost de 4,4505 lei, mai mare decât cel stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie 2015: 4,4159 lei. Concret, creșterea este de 0,784%.

Mai multe