Plafon de 250.000 de euro la legea "casă contra credit"?
S-a „născut” nesperat de uşor, dar acum se chinuieşte să supravieţuiască. Odiseea legii “casă contra credit” e departe de a se fi încheiat. Preşedintele Klaus Iohannis se gândeşte să întoarcă la Parlament actul normativ, susţin surse politice.
Legea dării în plată, care prevede că orice român care a luat un credit garantat cu o proprietate să scape de datorii dacă dă casa băncii, se află în acest moment la Cotroceni, la promulgare. Surse politice au declarat, pentru profit.ro, că preşedintele Iohannis ar avea de gând să întoarcă legea la Parlament şi să sugereze, neoficial, să fie introdusă o limită de aplicare, mai precis pentru creditele cu ipotecă de cel mult 250.000 de euro.
În prezent, legea care a fost votată în urmă cu circa trei săptămâni nu prevede plafon, lucru care a stârnit furia bancherilor. Reprezentanţii băncilor au susţinut că legea “casă contra credit”, în forma în care a fost adoptată de Parlament, îi favorizează pe cei care au luat sume foarte mari de la bănci, pentru afaceri imobiliare.
La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii Băncii Naţionale a României i-au trimis o scrisoare preşedintelui României, în care îi cereau să nu promulge actul normativ şi să-l retrimită la Parlament sau să sesizeze Curtea Constituţională. Conform lui Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR, la împrumuturile sub 150.000 de euro există puţini rău-platnici, în schimb, la creditele mari, până în două milioane de euro, restanţele sunt uriaşe.
“Legea dării în plată, aşa cum a fost trimisă la Preşedinţie, va face mult mai greu accesibile creditele ipotecare pentru cei care vor dori sa cumpere case în viitor”, a mai detaliat Olteanu unul din argumentele pentru care BNR nu este de accord cu forma actuală a legii.
Click! spune
Iniţiatorii legii spun că un astfel de plafon ar introduce o discriminare contrară Constituţiei. De cealaltă parte, BNR susţine că darea în plată ar trebui limitată la cei care au cumpărat o singură locuinţă.