Plămânii pacienților pozitivi cu COVID-19 îi șochează pe medici: «M-am crucit când am văzut radiografiile»

21 iulie 2020 21:10   Național
Ultima actualizare:

La peste o jumătate de an de la apariţie, virusul SARS – CoV – 2 continuă să fie o necunoscută pentru specialişti. Deşi, într-o primă fază, medicii din întreaga lume susţineau că publicul - ţintă al bolii provocate de noul coronavirus sunt vârstnicii care suferă şi de alte afecţiuni medicale, evoluţia pandemiei a relevat că şi tinerii sănătoşi pot fi răpuşi de COVID-19.

 Noul coronavirus are încă multe secrete, iar oamenii de ştiinţă caută cu disperrare să le descifreze. Mulţi doctori au fost şocaţi când au văzut radiografii ale unor pacienţi tineri, asimptomatici, dar care aveau plămânii grav afectaţi.  

“Inundaţi cu lichid”. Medicul Bogdan Nica, fost director al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Prahova, în prezent director în Ministerul Sănătăţii, avertizează că ”semnele acestea nu apar imediat. Am observat noi că, în a treia sau a patra zi, apare febra destul de des, durere în piept, tuse şi unii îşi aduc aminte de un episod de rinită, de curgere a nasului.  Virusul se focalizează în mucoasa nazală, apoi coboară în faringe şi, la ghinionişti, coboară în plămâni. Vreau să vă spun că sunt pacienţi asimptomatici la care, când m-am uitat pe radiografie, m-am crucit. Pacientul nu avea simptome. Probabil nu a urcat repede pe nişte scări sau n-a dat la bicicletă. În momentul în care m-am uitat la radiografie, o treime din plămâni era inundată de lichid”. 

Asistent răpus la 45 de ani. Faptul că evoluţia bolii este imprevizibilă o dovedesc şi cazurile unor tineri din România care au decedat, deşi n-au prezentat semne ale bolii în primele zile de la testare. Ultimul caz este cel al lui Florin Cazacu (45 de ani), asistent medical la Craiova, testat pozitiv în timp ce se afla cu soţia şi cu cei doi copii în vacanţă, la mare. Bărbatul a început să se simtă slăbit, iar pe 6 iulie a fost testat pozitiv şi a fost internat la terpaie Intensivă în Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa până pe 18 iulie, când s-a prăpădit. Diagnosticul a fost infecţie cu SARS - CoV - 2, formă severă. „Virusul există, e imprevizibil şi face victime, indiferent de vârstă, stare de sănătate şi meserie! Să alegem libertatea de a fi prudenţi şi echilibraţi, cu conştiinţa unei conduite care poate proteja sau, dimpotrivă, poate distruge vieţi! Condoleanţe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au scris, pe Facebook, colegii asistentului.  

“Nu mai avea cu ce să respire”. Un caz similar care i-a intrigat pe medici a fost cel al unei femei în vârstă de 39 de ani, din judeţul Alba. Tânăra a ajuns pe 21 iunie la Spitalul Judeţean din Alba Iulia, cu simptome specifice bolii COVID - 19: febră 38,1 grade Celsius, dispnee, tuse seacă, paloarea tegumentelor. Starea pacientei s-a depreciat brusc, iar medicii n-au mai reuşit s-o salveze, deşi femeia nu suferea de o altă boală. „Plămânii arătau extrem de rău, era o pneumonie extinsă bilaterală cu acumulări în alveole, practic foarte puţin din plămâni mai era, restul era compromis. Pacienta practic nu mai avea suprafaţă pulmonară cu care să respire. Manifestările acestei boli sunt neaşteptate. De obicei, în formele astea grave cam aşa se întâmplă, pacienta este relativ bine şi dintr-o dată se prăbuşeşte. Aşa s-a întâmplat şi în cazul ăsta”, a declarat, la Digi24, Dan Crainic, director medical al spitalului din Alba Iulia. Un alt caz este cel al unei tinere în vârstă de 30 de ani, din Mehedinţi. Fără alte afecţiuni cunoscute, a murit acasă, pe 18 aprilie, din cauza coronavirusului.  

A refuzat internarea. A surprins şi cazul unui medic de la Spitalul Judeţean din Ploieşti. Doctorul, fără alte afecţiuni, a fost diagnosticat pozitiv pe 5 iulie, dar a refuzat internarea, preferând să se trateze singur acasă. Nu au trecut două zile şi a solicitat ajutorul Serviciului de Ambulanţă Prahova, întrucât se simţea foarte rău. A fost internat de urgenţă la Institutul ”Matei Balş” din Bucureşti, în stare critică. Din fericire, tratamentul a dat rezultate, iar acum starea sa de sănătate e stabilă.   

Mai multe