Planul de relaxare a României: ce am avea voie să facem după 15 mai

22 aprilie 2020 18:33   Național
Ultima actualizare:

România este în stare de urgență până la 15 mai. După această dată, dacă numărul de persoane infectate și de decese scade, dacă situația din spitale se îmbunătățește, autoritățile vor relaxa restricțiile. Treptat, pe etape. Președintele Klaus Iohannis a explicat azi ce presupune această „relaxare”.

Vom putea merge fără declarația pe proprie răspundere

Şeful statului a anunţat că nu vor mai fi prelungite interdicţiile de deplasare după mijlocul lunii mai, când vor intra în vigoare măsurile de relaxare. „Vom renunța la unele restricții, dar viața nu va reveni complet la normal. Vom putea să ne deplasăm în spațiile publice fără a declara unde și de ce mergem. Vom încerca să intrăm într-o nouă normalitate. Va trebuie să găsim o modalitate de trai cu acest virus”, a explicat Klaus Iohannis.

Nu vom renunța la mască

Virusul nu va dispărea după 15 mai, prin urmare va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricții. Masca de protecție, de exemplu, va rămâne în viața noastră pe termen nedefinit. „Am decis ca după 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice și atunci când folosim transportul public. Această măsură nu este limitată în timp. Vom renunța la mască poate la anul, când pandemia va fi sub control”, a adăugat președintele.

Planul de relaxare va continua pe pași. Autoritățile vor stabili, în funcție de situație, ce activități vor putea începe și de când. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, spune că activitatea fi reluată în sens invers, adică primele domenii închise vor fi ultimele redeschise: „Așa cum au apărut măsurile de restrângere, trebuie să le relaxăm în ordine inversă”.

Cabinetele stomatologice și frizeriile, primele deschise

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susține că mai întâi trebuie redeschise cabinetele stomatologice, frizeriile și magazinele de haine. „În ceea ce priveşte mallurile, eu cred că trebuie să se redeschidă doar diverse tipuri de magazine, de unităţi comerciale. Trebuie să găsim o soluţie, dar probabil  nu vor mai funcționa ca până acum. Nu ştiu dacă mallurile în sine se vor redeschide pentru că sunt zone aglomerate. La cabinetele stomatologice, una sunt urgenţele şi una e să nu tratezi diverse afecţiuni. Frizeriile, coaforul, toate ţin de o viaţă normală şi trebuie să existe un acces la astfel de instituţii”, a precizat Alexandru Rafila.

Anul acesta, adio concerte și cluburi

Cei care speră că după reluarea activității vor mai avea șansa să meargă la festivaluri sau concerte, mai bine să nu-și facă planuri. Profesorul Rafila crede că anul acesta în nicio țară din lume nu vor mai fi organizate astfel de evenimente la care să participe un număr foarte mare de oameni. „Eu nu cred că în acest an adunările de mare amploare vor putea fi organizate”. Adriana Pistol, medic epidemiolog, a declarat pentru adevarul.ro că distanțarea socială va trebui menținută pentru următoarele câteva luni. Prin urmare, nici în alte locuri aglomerate nu am putea merge. „Restaurantele, cafenelele sau cluburile sunt ultimele lucruri la care să ne gândim acum. Întâi trebuie să învățăm să mergem la serviciu, să folosim transportul în comun, căci acolo e aglomerat. Până la cluburi mai este”.

Mai multe