Planul Ministerului Muncii pentru pensia privată. Vrea să ne scoată pe toți de la fond

14 mai 2018 12:50   Național
Ultima actualizare:

Vești rele pentru tineri! Contribuția la pensia privată obligatorie ar putea scădea dramatic. În plus, guvernanții au de gând să-i scoată de la fond pe toți participanții. Cine va dori să mai cotizeze şi pe viitor va trebui să facă o cerere specială.

E mare nevoie de bani pentru pensiile aflate în plată și cum resurse financiare nu sunt, cei care se află la Putere vor să pună mâna cu orice preț pe fondul de pensii privat obligatoriu.

Nu mai puțin de șapte milioane de români, cotizează lună de lună, de zece ani încoace.

Astfel că în conturile lor s-au strâns, până la 31 martie, 42,53 miliarde de lei, în creştere cu 25,22% faţă de nivelul din 31 martie 2017, potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară. Titlurile de stat deţin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 25,95 miliarde de lei, respectiv 61,03%.

Pe locul doi de află acţiunile, cu 8,65 miliarde de lei (20,35%). Depozitele bancare se situează pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 3,54 miliarde de lei, respectiv 8,33% din totalul activelor.

E clar că mecanismul funcționează bine, dar guvernanții au în plan să-l distrugă. Surse din piață vorbesc despre faptul că reprezentanții Ministerului Muncii pregătesc o lege prin care cei 7,1 milioane de participanţi să fie scoși din Pilonul II şi să fie trimişi la Pilonul I cu tot cu banii strânși în cont.

Cei care vor dori să mai cotizeze la pensia lor administrată privat vor trebui să completeze o cerere ca să se poată reînscrie.

Ca să nu existe mulți români dornici să plece din nou la Pilonul II, autoritățile au de gând să reducă din nou contribuția, plaja fiind undeva între 3,2% și 1% din venitul brut. La 1 ianuarie 2018, contribuția a scăzut de la 5,1% la 3,75%.

”Autoritățile să prezinte public scenariile”

”Facem apel la autorități să prezinte în mod transparent și responsabil scenariile privind viitorul Pilonului II de pensii și să răspundă solicitărilor repetate de a iniția un dialog instituțional cu toate părțile implicate în această dezbatere. Astfel, solicităm autorităților să prezinte public și să justifice intențiile de a schimba actualul sistem de pensii obligatorii administrate privat astfel încat toți participanții să poata decide în mod conștient și informat cu privire la siguranța sa financiară în viitor”, au declarat reprezentanții Asociației pentru Pnesiile Administrate Privat din România.

Mai multe