Ploaia îngheţată a transformat totul în sticlă

18 martie 2018 18:35   Național
Ultima actualizare:

Un val de aer polar, care s-a abătut asupra ţării noastre, a adus înapoi iarna, când ne aşteptam mai puţin. Ninge, viscoleşte şi plouă cu gheaţă de duminică, 18 martie, iar până mâine seară nu avem nicio şansă să scăpăm de vremea rea. Şoselele şi trotuarele s-au transformat în patinoare, avioanele au rămas la sol, mai mulţi copaci au fost doborâţi de rafalele de vânt, iar în unele zone pământul a luat-o la vale.

Ar trebui ca, în această perioadă, să ne bucurăm din ce în ce mai mult de soare şi de cer senin, dar iarna nu şi-a încheiat încă socotelile. De dunminică, ninge şi viscoleşte în jumătate de ţară, iar Capitala s-a transformat într-un patinoar, din cauza ploii îngheţate care s-a pornit, în jurul prânzului. Şoselele, trotuarele, maşinile, copacii, cablurile şi, în general, toate suprafeţele care au fost expuse ploii îngheţate şi rafalelor puternice de vânt au încremenit. „Doamne ajută!”. Nu sunt rugăciuni spuse în vreo biserică, ci reacţia reporterului Click!, în timp ce se lupta, să-şi menţină echilibrul, pe o stradă îngheţată din sectorul 2 al Capitalei. Să stai în picioare şi vântul să te ducă târâş, să vrei să te ridici şi să nu poţi! Nu este minciună, nu este poveste, este aventura prin care au fost nevoiţi să treacă toţi cei care, ca şi reporterul Click!, au fost pe drumurile Capitalei duminică. Rezultatul? Pantalonii rupţi, julituri pe coate, umbrela ruptă.

Linia tramvaiului 41 a fost blocată duminică, după ce o garnitură s-a defectat în zona Podului Ciurel. Şi asta, din cauza gheţii depuse pe reţeaua de contact. Autostrada Soarelui s-a transformat în „Autostrada Oglindă”, astfel că, la ora 13.00, s-a luat decizia închiderii acesteia, între Bucureşti şi Feteşti, pe ambele sensuri. În Maramureş, vântul puternic a pus la pământ mai mulţi copaci care au blocat timp de câteva ore DN 18. Şi pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” au fost probleme: zeci de curse au fost amânate, peste 1.500 de pasageri fiind afectaţi. Întârzieri de 400, respectiv 300 de minute au avut şi trenurile care au sosit în Gara de Nord, de la Viena şi de la Budapesta.Pe de altă parte, în Moldova, oamenii se „luptă” din nou cu nămeţii, după ce a nins zdravăn, sâmbătă noapte, dar şi duminică.

În Dâmboviţa, alte necazuri. Unsprezece gospodării  din localitatea Văleni sunt afectate de alunecări de teren reactivate în urma ploilor din ultimele zile, iar trei familii au fost nevoite să se mute din locuinţele aflate în pericol.Din păcate, veştile despre vreme nu sunt deloc bune. Meteorologii au emis o informare, valabilă de azi, de la ora 6.00, până mâine, la ora 21.00, potrivit căreia vor cădea precipitaţii, mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, în extindere treptată dinspre sud-vest. Specialiştii avertizează că va continua să se depună polei, în special în sudul teritoriului, iar vântul va avea unele intensificări. Ei mai spun că vremea se va menţine deosebit de rece.

Sâmbătă au fost chiar şi 20 de grade Celsius

În jumătatea de sud a ţării a fost primăvară sâmbătă. Soarele a strălucit pe cer aproape întreaga zi, iar maximele s-au încadrat între 15 grade Celsius, la Constanţa, şi 20 de grade la Bucureşti. Parcurile au fost pline, la fel şi locurile de joacă, iar oamenii s-au bucurat pe deplin de razele soarelui. Duminică dimineaţă, însă, s-au trezit într-un alt anotimp: ploaie îngheţată, zăpadă şi maxime care n-au mai depăşit 5 grade Celsius.

Cod roşu de ninsori şi viscol în Europa

Toată Europa se află sub asediul unei ierni târzii, dar foarte violente. Ninge şi viscoleşte în multe ţări de pe Bătrânul Continent.

De pildă, în Spania, unde, se ştie, vremea e blândă de obicei, 32 de provincii se aflau sub Cod galben de ninsori şi viscol. Totodată, în Germania a nins zdravăn, iar temperaturile au scăzut semnificativ.

În capitala Franţei, la Paris, celebrul Turn Eiffel a fost deschis mai târziu, duminică, din cauza zăpezii şi a gerului. Turnul a fost închis vizitatorilor şi în februarie, din cauza gheţii care a făcut ca platformele şi scările să fie impracticabile.

Pentru cei care se află sau tranzitează Ungaria, Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat că a fost emis Cod roşu de ninsori şi viscol puternic, pentru regiunile din est şi nord.

România se va topi în următoarele decenii

Semnal de alarmă! Specialiştii români avertizează că în următoarele decenii ne vom confrunta cu fenomene climatice ieşite din comun. Astfel, pe fondul încălzirii globale, prognozele pe termen lung indică o intensificare a valurilor de căldură, precum şi înmulţirea numărului de nopţi tropicale, ca urmare a gazelor cu efect de seră. Potrivit meteorologilor, temperatura aerului va creşte cu 2,5 – 3,5 grade Celsius până în anul 2050, ceea ce înseamnă foarte mult, având în vedere că între 1981 şi 2015 creşterea a fost de 0,5 grade Celsius. Dacă temperaturi de 37 de grade în zilele caniculare de vară ni se par în prezent mari, peste 30 de ani vom fi obligaţi să ne obişnuim cu temperaturi de 40 de grade Celsius. “Vom avea veri mai călduroase. Totodată, vor fi veri mai secetoase, cu scăderi de precipitaţii în medie cu 10 - 20%”, explică Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

“De asemenea, vor fi perioade cu precipitaţii abundente pe secvenţe scurte de timp, generatoare de inundaţii rapide”, adaugă specialistul. Mai mult, este posibil ca în anii viitori să ne confruntăm tot mai des cu fenomene de genul tornadelor sau vijeliilor, scrie adevarul.ro.Situaţia va fi mai critică în jurul anului 2100. Conform prognozelor, România se va confrunta cu fenomenul de deşertificare, care va afecta zone întinse. Terenurile de la şes vor intra într-un proces de aridizare, ca în Sahara,  dar deşertificarea nu afectează doar agricultura, ci şi biodiversitatea, lucru care va duce la dispariţia speciilor.

Mai multe