Ploile acide ne scumpesc zacusca

19 septembrie 2017 20:46   Național
Ultima actualizare:

Vremea capricioasă ar putea să le oblige pe gospodine să dea mai mulţi bani anul acesta pentru a-şi aproviziona cămara de toamnă. Ardeii şi gogoşarii au fost distruşi de ploile „acide”, spun ţăranii din zona Târgoviştei, renumiţi pentru legumele lor.

Pieţele vor fi invadate în această toamnă cu produse de import, cel mai probabil din Bulgaria, după ce culturile de ardei şi gogoşari au fost distruse de vremea capricioasă de anul acesta. Culturile au fost pur şi simplu pârjolite pe câmp. Abia au scăpat culturile din solarii, însă şi acolo dăunătorii şi-au făcut de cap.

“Nu mai vindem la piaţă ardeii. Ce vom culege de pe câmp le vom da prietenilor, în nici un caz nu vor fi vândute, pentru că nu se poate vorbi de calitate. A fost o vreme capricioasă. Toată zona noastră a fost afectată”, spune Toader Matu, agricultor din comuna Băleni, bazin legumicol important al ţării, citat de adevarul.ro.

Acum, producătorii spun că nu îşi vor scoate nici măcar investiţia făcută, iar despre profit nici nu poate fi vorba. Singurii care se pot lăuda cu producţie bună de ardei gras, ardei capia sau gogoşar sunt cei care au cultivat în solarii. Folia a ferit plantele.

“În solar e altfel faţă de producţia de afară. E roşu, e frumos ardeiul. Sunt mulţumit de producţia din solar. La angro vom da cu 3 lei kilogramul, iar la tarabă preţul va fi de 5 lei. Cred că preţul va creşte”, spune un alt producător.

Click! spune

Precipitaţiile care au un PH mai mic de 5,6 sunt cunoscute drept ploi acide. Acestea apar în special în zonele puternic industrializate, din cauza poluării.

Aciditatea crescută e cauzată de emisiile de dioxid de carbon, oxizi de sulf şi oxizi de azot; moleculele acestor substanţe reacţionează cu moleculele de apă, producând acizi periculoşi.

Bun e vinul ghiurghiuliu! Păcat că va fi puţin

Este forfotă mare, în această perioadă, în Valea Călugărească. Localitatea prahoveană este renumită pentru culturile de viță-de-vie, dar și pentru producţia de vin. Aproape că nu este gospodărie din Valea Călugăreasă unde să nu existe struguri.Producția de anul acesta este mai mică, de aproximativ 4 tone de hectar, ceea ce înseamnă la jumătatea unui an normal. Cu toate acestea, vinul va avea o calitate excepțională, spune Marin Ion, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Valea Călugărească.

“Producția este mai mică, anul acesta. Este al doilea an consecutiv când a căzut grindină, ceea ce a făcut mediul favorabil pentru boli. Au fost și ploi în perioada înfloritului, au apărut bolile care au contribuit la reducerea producției. Calitatea vinului însă va fi excepțională pentru că strugurii au un conținut ridicat de zahăr”, ne-a povestit Marin Ion.

Iar de zilele acestea a început culesul. Problema este că nu prea are cine să culeagă via. Zilierii vin tocmai din Moldova.

Localnicii nu se înghesuie. Ei sunt plătiți cu 0,60 lei/găleata, dar cei harnici culeg chiar și 200 de găleți pe zi. Și un alt avantaj este că zilierii au parte de cazare gratuită.

“Am cules în prima zi 204 găleți. Dacă muncești, se strâng bani”, ne-a spus un botoșănean. “Sunt cu familia aici. Până și mătușa a venit. Stăm cât putem, două săptămâni sau mai mult. Depinde. E ușor, nu e așa greu să culegem”, ne-a spus o culegătoare.

Mai multe