Ploile, binevenite pentru pământul pârjolit de secetă

21 iunie 2021 8:15   Național
Ultima actualizare:

De la o extremă la alta! Terenurile agricole din România erau foarte uscate, din cauza perioadelor prelungite de secetă din ultimii ani, astfel că ploile din ultima vreme sunt binevenite. Potrivit specialiştilor, pământul încă poate absorbi cantităţi mari de apă. În acest an, recoltele vor fi însă întârziate, din cauza intervalului mare de timp cu căderi masive de precipitaţii.

De aproximativ o lună, în cea mai mare parte a ţării aproape că n-a fost zi în care să nu plouă. Mai mult, unele dintre ploi au fost torenţiale, astfel că a căzut o mare cantitate de apă în această perioadă, în special în zonele de munte. Agricultorii sunt de părere că, după seceta din ultimii ani, ploile sunt încă binevenite pentru solul însetat. În judeţul Braşov, de pildă, iarna a fost neobişnuit de călduroasă şi precipitaţiile au venit abia în aprilie.

„Chiar dacă a plouat destul de mult în ultima vreme, în judeţul nostru nu sunt înregistrate cereri de despăgubire în urma inundaţiilor. Toate aceste precipitaţii au fost absorbite de către sol, mai ales că în ultimii ani n-au fost prea multe ploi”, explică Nicoleta Popescu, reprezentant al Direcţiei Agricole Braşov. Specialista estimează că vor fi recolte bune în acest an, mai ales că, potrivit prognozei, urmează o perioadă în care vremea se va încălzi.  Culturile din judeţul Braşov arată foarte bine, după cum consideră cei mai mulţi dintre fermieri.

Singurul inconvenient provocat de ploile din ultima lună este amânarea recoltei la plantele care ar fi trebuit demarat culesul în această perioadă - orz, ovăz şi, apoi, grâu. „În cazul culturilor cerealiere există riscul să se amâne perioada de recoltare. În mod normal, recoltările începeau, la aceste culturi, între 20 şi 30 iunie. Anul acesta, termenul de începere a recoltării va fi, cu siguranţă, după 10 iulie”, arată Nicoleta Popescu.  Cum ultimii ani au fost secetoşi, pământul încă mai poate absorbi apă, susţin agricultorii. În aceste condiţii, reprezentanţii Direcţiei Agricole Braşov menţionează că nu s-au înregistrat solicitări pentru despăgubiri ale cultivatorilor de plante din judeţ, ca urmare a ploilor masive.  

Fermierii din Dobrogea aşteaptă îndreptarea vremii 

Vremea capricioasă a afectat totuşi culturile agricole în alte zone. În Dobrogea, orzul e pus la pământ. Agricultorii speră ca vremea să se încălzească şi să poată recolta cerealele. Pe multe hectare, orzul are o înălţime de peste un metru şi jumătate. Plantele s-au dezvoltat bine, dar boabele se vor coace mai greu, ca urmare a ploilor şi a vântului. Precipitaţiile extreme din ultimele zile au pus multe plante la pământ. Acestea ar putea fi ridicate cu utilajele, dar e nevoie ca vremea să se îndrepte, potrivit stiri.tvr.ro. La Răcari, în judeţul Dâmboviţa, grindina a făcut prăpăd. Multe dintre culturile de floarea soarelui şi porumb au fost compromise complet. 

Mai multe