PNL şi USR - PLUS, o nouă şedinţă de “terapie”. Și-au pus opțiunile pe masă

20 aprilie 2021 20:54   Național
Ultima actualizare:

După prima rundă de discuţii, derulată luni seară, liderii Coaliţiei PNL – USR – PLUS – UDMR s-au întâlnit din nou marți după-amiază, 20 aprilie. În această rundă, partidele şi-au pus opţiunile pe masă. Tensiunile au fost declanşate după ce, săptămâna trecută, premierul Florn Cîţu (PNL) l-a demis pe Vlad Voiculescu (USR – PLUS), ministrul Sănătăţii, şi pe Andreea Moldovan, secretar de stat.

În spatele uşilor închise, liderii din Coaliţie şi-au exprimat nemulţimirile legate de activitatea şi colaborarea din interiorul Executivului. După ce Vlad Voiculescu a fost demis, USR – PLUS a ameninţat că nu merge mai departe dacă Florin Cîţu rămâne premier.PNL a fost categoric şi a subliniat că nu se pune problema ca economistul să părăsească fotoliul de la Palatul Victoria. Voiculescu a lansat apoi în spaţiul public informaţia potrivit căreia numărul deceselor cauzate de COVID – 19 ar fi mai mare decât cel raportat, iar Cîţu a anunţat formarea unui grup de lucru care să verifice această ipoteză. Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, l-a catalogat pe premier ca fiind un “zombie politic” şi a întins la maximum nervii în rândul Coaliţiei. Aceasta era atmosfera înainte de prima rundă de discuţii, desfăşurată ieri şi catalogată de Dan Barna, co-liderul Alianţei USR – PLUS, drept una de terapie, dar  care n-a dus la nici un rezultat.

Înaintea celei de-a doua şedinţe, Coaliţia pare că se îndreaptă spre rezolvarea conflictului, iar USR - PLUS ar fi urmat să meargă la discuţii cu propunerea Ioana Mihăilă, medic endocrinolog, pentru Ministerul Sănătăţii.

Surse politice au dezvăluit pentru hotnews.ro că USR - PLUS ar renunţa la demiterea premierului, dar ar cere semnarea unui acord politic, care să includă câteva reguli de funcţionare a Coaliţiei. Şi PNL ar avea câteva condiţii.

  • Solicitările USR – PLUS: protocol scris cu un regulament şi proceduri legate de demiteera unui ministru; asumarea unui calendar comun pentru reforme şi angajamente guvernamentale; puteri sporite pentru vicepremieri; evaluarea premierului în baza programului de guvernare.
  • Solicitările PNL: Florin Cîţu rămâne prim-ministru; premierul are toate atributele constituţionale de a demite un ministru; USR – PLUS să vină rapid cu o propunere pentru funcţia de ministru al Sănătăţii.

Concesia pe care Florin Cîţu e dispus s-o facă este oferirea unui răgaz de 48 de ore înainte de a demite un ministru, perioadă în care USR - PLUS ar putea să-şi determine omul fie să demisioneze, fie să-i retragă sprijinul politic. Premierul a subliniat că nu este de acord cu un protocol prin care să-i fie tăiate atribuţiile, poziţie întărită şi într-o intervenţie la Digi 24. Printre cerinţele celor din USR - PLUS ar urma să se regăsească şi alegerea primarilor în două tururi, solicitare care, cel mai probabil, nu va fi agreată nici de UDMR, nici de PNL. 

Mai multe