Poezia pe care Arhiepiscopul Pimen o recita la Putna și îi înfricoșa pe unii vizitatori

21 mai 2020 11:34   Național
Ultima actualizare:

A plecat la Ceruri înainte să împlinească 91 de ani. Mai avea 3 luni până atunci, dar nu le-a mai apucat. Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților s-a dus dintre noi cu dorul Putnei, locul care i-a fost cel mai drag sufletului. Acolo, îi plăcea în tinerețe să întâmpine grupurile de turiști, cărora le recita din Eminescu. În special, o poezie care le dădea fiori pe șira spinării, având în vedere că trăiam în epoca comunistă.

A învățat întâi smerenia și ascultarea, apoi suferința și oprimarea, s-a bucurat mereu de cultura națională și de credință.

A fost de la frate de mănăstire și monah la profesor, pedagog, apoi stareț, paroh, muzeograf, dar și reprezentant al Patriarhiei Române la Ierusalim, exarh, Episcop vicar, apoi Arhiepiscop. Vorbim despre Pimen Zainea, cel cu statura și sufletul unui copil, după cum îl descriu frații de mănăstire.

În ultimul interviu acordat, anul trecut, pentru basilica.ro, acesta vorbea despre faptul că-l avea în suflet pe Mihai Eminescu și că le recita vizitatorilor o anume poezie, care-i înfricoșa pe aceștia, având în vedere epoca în care trăiau.

”În perioada cât am fost ghid la Mănăstirea Putna am avut cele mai mari satisfacții sufletești, pentru că acolo trebuia să prezint ceea ce era în muzeu: opere de artă, opere ale credinței noastre. Istoria Putnei este istoria neamului nostru românesc. Și acolo, printre alte spuse ale mele, recitam la fiecare grup și poezia ”Doina” de Mihai Eminescu, pe care părintele meu duhovnic, Petru Pogonat, o numea rugăciune românească. Unii se înfricoșau: Cum să poți spune în vremurile acelea: De la Nistru pân la Tisa/Tot românul plânsu-mi-s-a? Și am spus mai departe, încât cineva a mers la Părintele Stareț și i-a spus: «Părinte Stareț, vom fi arestați pentru că Părintele Pimen rostește poezia ”Doina”». Și i-a spus Părintele Stareț: «Fii pe pace!» Sigur, acest fapt era cunoscut de toată lumea și de cei din conducere și din Securitate și nimeni, niciodată, nu mi-a spus să n-o mai rostesc. Din contră! Când a fost vizita lui Nicolae Ceaușescu la Mănăstirea Putna, în mai 1966, la împlinirea a 500 de ani de la punerea pietrei de temelie a mănăstirii, după explicațiile din muzeu, Emil Bodnăraș vine aproape de mine și-mi șoptește la ureche: «Spune, părinte, ”Doina” și dacă ai vreun necaz, vino la mine». Și mi-a dat cartea de vizită. Și spuneam despre Eminescu că nu era șovin, ci cu dragoste către toți oamenii, amintindu-le că-se menționează undeva- Eminescu se întâlnește într-o iarnă cu un evreu care aproape era gol-goluț și atunci a luat haina de pe el și i-a dat-o evreului. Și le mai spuneam turiștilor și cuvintele lui Eminescu: Să vină străinii în țară, dar să lucreze cum lucrează și românii! Acesta este un adevăr. Iată că vine un diplomat englez însoțit de fiica unui om mare din Comitetul Central și i-am explicat, dar cu o rezervă, nu cumva să fie un diplomat cehoslovac, mai ales după evenimentele din Cehoslovacia. Și acea persoană care-l însoțea și care terminase Facultatea de Istorie, mi-a spus încetișor: <<Nu am știut că România se întinde până la Nistru!>> Și sigur am avut această satisfacție că la Putna fac cunoscută adevărata istorie și geografie a pământului și țării noastre românești”, a povestit Pimen. 

Era internat la Matei Balș de mai bine de lună

Despre părintele din Moldova se spune că a fost smerit, și-a iubit țara și pe Dumnezeu și i-a învățat pe tineri să crească în biserică și Bisericii să le fie aproape.

Arhiepiscopul Pimen Zainea a murit miercuri, 19 mai, pe patul de spital. Se afla internat de mai bine de o lună la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, din Capitală, unde fusese adus de urgență cu elicopterul. 

Era infectat cu coronavirus, după ce oficiase chiar și slujba de Înviere, iar vârsta înaintată și bolile cardiace de care suferea l-au doborât, deși medicii au făcut tot ce le-a stat în putință ca să-l salveze.

I-au administrat chiar și plasmă, de la bolnavii vindecați cu anticorpi. Nimic nu l-a mai făcut bine, pentru că Dumnezeu îl aștepta la El. 

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/unde-va-fi-inmormantat-ips-pimen-cine-va-administra-eparhia-sucevei-si-radautilor

https://www.click.ro/news/national/ips-pimen-zainea-implicat-numeroase-controverse-de-lungul-vietii-fost-colaborator-al

https://www.click.ro/news/national/ips-pimen-omul-care-l-adus-pentru-prima-oara-liniste-si-pace-romania-pe-regele-mihai

Mai multe