Poftiți acasă la dinozaurii bondoci din Haţeg!

17 martie 2017 10:05   Național
Ultima actualizare:

Știați că în Țara Hațegului puteți vedea cum arătau dinozaurii pitici care au trăit aici acum 70 de milioane de ani? Spre deosebire de cei pe care i-ați văzut în filme, dinozaurii din Hațeg sunt bondoci.

Acum 70 de milioane de ani Ţara Haţegului era parte dintr-o insulă tropicală din Oceanul Thetys unde trăiau dinozauri pitici. Universitatea București, care administrează Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, este acum parte dintr-un program european care urmărește punerea în valoare a descoperirilor de acest fel din țările riverane Dunării.

Dinozaurii pitici descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Ce găsiți în Hațeg

  • O expoziție de balauri, dragoni și dinozauri în orațul Hațeg, din strada Libertății nr.9A. Eroul principal este Balaur bondoc, o specie de dinozaur transilvănean, cu povestea descoperirii și reconstituirii lui. Reconstrucția este realizată de Brian Cooley, expert international recunoscut. Expoziția este deschisă din 15 septembrie, până în 15 mai, și poate fi văzută numai cu programare cu trei zile înainte de vizită, la numărul de telefon 0767 186 133.
  • Casa vulcanilor, la 3 km de Biserica Sf. Nicolae din Densuș spre satul Ștei, la 300 m de șosea. Este un loc unde puteți afla despre vulcanii care dominau Insula Hațegului de acum 72 de milioane de ani și ale căror urme se găsesc astăzi în comuna Densuș. Construcția este una ecologică din cob, adică pământ galben, paie și apă realizată în 2014. Este deschisă din septembrie, până în luna mai și se vizitează cu rezervare, sunând la 0743072930.

Geoparcul Dinozaurilor, ce cuprinde întreaga Țară a Hațegului este sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 120 de teritorii din 33 de ţări.

Mai multe