Poftiţi în casa de pe bancnota de 10 lei!

4 iunie 2015 23:34   Național
Ultima actualizare:

O nouă atracţie pentru turişti! Conacul de la Chiojdu, care apare pe bancnota de 10 lei, a fost inaugurat joi (4 iunie), după un amplu program de reabilitare.

În urmă cu 11 ani, clădirea cunoscută drept “Casa cu blazoane” a intrat în proprietatea Uniunii Arhitecţilor din România (UAR), pentru a fi transformată în muzeu.

Atunci, conacul se afla într-o stare jalnică, iar în 2011 a intrat în reabilitare cu fonduri europene. Pentru refacerea clădirii s-au cheltuit 6,3 milioane de lei. Vasile Pop din Ocna Şugatag (Maramureş) e unul dintre meşterii care au trudit la conac: „Am înlocuit grinzi de 8-10 metri şi am reuşit să restaurăm uşile de la intrare, ca să se vadă autenticitatea“. Meşterul a căutat esenţe de lemn originale, precum stejar pentru grinzi, salcie şi plop la uşi, fag la şindrile şi a folosit unelte tradiţionale.

Casa boierească are o arhitectură populară, iar o replică a ei, realizată în anul în anul 1936, se află la Muzeul Satului din Bucureşti. Ridicată în secolul al XVIII-lea, casa e unică în România, dar şi în lume. Numele e dat de cele trei blazoane de deasupra intrării principale, cel din mijloc reprezentând vulturul bicefal, simbol al împăraţilor bizantini şi al Cantacuzinilor. Celelalte două blazoane le-au aparţinut unor familii de boieri.

Citiţi povestea conacului şi vedeţi fotografii din timpul restaurării pe adevarul.ro.

Mai multe