Poftiți în dressingul familiei Ceaușescu! Cum se îmbrăcau foștii suverani în țară

26 ianuarie 2018 16:32   Național
Ultima actualizare:

Poți spune orice despre soții Ceaușescu, dar că erau lipsiți de gust nu. Un bun gust care se vede în fiecare cărămidă zidită în reședința oficială din Capitală, în fiecare încăpere a palatului, în fiecare articol vestimentar din garderobă. Deși au fost acuzați că duceau un trai opulent, foștii dictatori erau adepții dublei măsuri. În țară își promovau o imagine de oameni simpli, care se îmbrăcau de la Braiconf și Orăștie, însă în afara țării copiau stilul extravagant al liderilor occidentali.

Pe 26 ianuarie 2018 se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu. În această zi, admiratorii familiei prezidențiale își amintesc de faptele bune ale cuplului care a marcat istoria României în perioada 1965-1989. Cu acest prilej, porțile reședinței oficiale a dictatorilor s-au deschis pentru a permite curioșilor să intre în intimitatea întregii familii preziențiale. Reporterii Click! au fost vineri să vadă vila soților Ceaușescu, pentru a afla de unde vine apetitul pentru lux al Ceaușeștilor. Apetența soților Ceaușescu pentru lucruri scumpe, rare și unice se explică prin lipsurile din anii de sărăcie trăiți înainte să ajungă cuplu prezidențial. Nicolae Ceaușescu și Lenuța Petrescu (numele de fată al Elenei Ceaușescu) sunt două exemple de oameni care și-au schimbat condiția și și-au rafinat gusturile datorită funcțiilor și anturajelor care veneau cu acestea. Însă, comportamentul lor, în toate, era unul aproape exclusiv mimetic. Copiau mai tot ceea ce vedeau la liderii lumii, mai ales occidentali (ținută vestimentară, accesorii, amenajări interioare), dar nu se afișau în România. Voiau să dea bine în afară, să le arate șefilor de stat pe care îi vizitau că sunt egalii lor, că nu sunt cu nimic mai prejos. În realitate, în afară de funcție, nimic nu-i apropia de soții Nixon, soții Peron sau alții.

Dressingul familiei Ceaușescu din Palatul Primăverii, reședința oficială a cuplului prezidențial, ne arată cum se îmbrăcau foștii suverani la evenimentele care aveau loc în țară. Simplitatea e cuvântul de ordine, însă fiecare articol vestimentar era realizat la comandă în fabricile autohtone (Braiconf, Vidra – Orăștie, Guban, Antilopa, Clujana). Spațiul în care soții Ceaușescu își țineau hainele este mai mare decât o sufragerie de bloc de azi și cuprinde sute de articole vestimentare confecționate în țară. Elena Ceaușescu dădea tonul în modă și se îngrijea, alături de experții vestimentari ai regimului, de imaginea conducătorului suprem.

Fostă muncitoare în industria textilă, apoi UTC-istă, Elena Ceaușescu nu a epatat în primii ani de „domnie”. Apetența pentru îmbrăcăminte și bijuterii a venit odată cu vizitele oficiale ale cuplului Ceaușescu în străinătate. Modelul ei vestimentar a fost Patricia Nixon, soția celui de-al 37-lea președinte american (Richard Nixon), pe care a cunoscut-o în persoană cu ocazia primei vizite în SUA, în octombrie 1970. A doua vizită a avut loc trei ani mai târziu.

Elena Ceaușescu a venit din SUA cu idei, pe care le-a transpus imediat în piese vestimetare după ultima modă. Cumpăra material din străinătate și îl trimitea la croit. Așa și-a confecționat Elena Ceaușescu rochii inspirate de casa de modă Chanel sau blănuri care făceau impresie în cercurile înalte din Occident. Dar nu se afișa cu ele în țară, dintr-un soi de „bun simț” justificat de imaginea pe care o promova comunismul . În vizitele sale în afara țării, însă, purta aceste haine pentru a transmite acel mesaj de putere, de care nici un șef de stat nu e străin.

Am tras cu ochiul în dormitorul Ceaușeștilor

Reședința cuplului Ceaușescu, din cartierul Primăverii din Capitală, a fost un loc sacru pentru familia prezidențială. Inspirată din arhitecturile interioare ale marilor palate regale din Vest, unde nici un detaliu nu e întâmplător, casa e un fel de sanctuar. Dotat cu 80 de încăperi (dormitoare, sufragerii, băi, birouri, spații tehnice), palatul construit la cererea lui Nicolae Ceaușescu abundă în livinguri și saloane de primit oaspeți. Un lucru foarte neobișnuit pentru niște oameni care nu primeau decât foarte rar vizitatori. Palatul Ceaușeștilor era un spațiu privat în sensul excepțional al cuvântului, inviolabil și absolut inaccesibil publicului larg. Foștii dictatori nu voiau ca poporul să știe cum trăiesc ei în interiorul lui, fiindcă reședința contrasta puternic cu posibilitățile materiale modeste ale românilor.

Fiecare membru al familiei, soții Ceaușescu și cei trei copii (Zoe, Valentin și Nicușor), avea un apartament al său. Fiecare era dotat cu birou de lucru, dormitor și baie personală. Elena Ceaușescu avea un apartement personal de zi, în care petrecea foarte puțin timp. Chiar dacă puteau dormi separat, în orice dormitor pofteau, soții Ceaușescu își petreceau nopțiile, cel mai adesea, în dormitorul conjugal, situat la etajul I al clădirii. Aici, pe patul din camera de dormit, se mai găsesc încă pijamalele celor doi foști suverani. În ciuda celor 28 de ani de la dispariția lor, îmbrăcămintea de noapte a celor doi stă împăturită pe patul conjugal, așteptând, parcă, să fie purtată din nou.

Palatul Primăverii, deschis pentru vizitare

Reședința familiei Ceaușescu este deschisă pentru vizitare în perioada 26 ianuarie – 1 martie 2018. Palatul poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 10.00 și 17.00. Publicul larg va avea posibilitatea de a vedea cum era organizată familia prezidențială, luxul în care trăia, precum și activitățile care le ocupa dictatorilor timpul când nu erau angrenați în atribuții de stat. În această perioadă, vizitatorii pot vedea o serie de bunuri personale ale familiei primite în dar de la importanți lideri ai lumii.

Colecția de cadouri prezidențiale face obiectul unei expoziții deschise cu sprijinul Muzeului Național de Istorie a României, Arhivelor Naționale ale României, Muzeului Național de Artă Contemporană și Fundației Dignitas. Accesul se face pe bază de bilet, care costă 35 de lei (adulți), 25 de lei (elevi, studenți, pensionari). Copiii sub 7 ani au acces gratuit. Turul ghidat durează 45-60 de minute și beneficiază de suportul administratorilor Palatului Primăverii.    

Mai multe